
Zelfrijdende auto's mogen de openbare weg op
Zelfrijdende voertuigen, zonder bestuurder erin, mogen straks de openbare weg op. Het kabinet heeft ingestemd met een voorstel van minister Schultz. Zij wil dat fabrikanten meer mogelijkheden krijgen om de zelfrijdende auto's te testen.
Minister Schultz zegt dat Nederland beschikt over "de ideale combinatie van een goede infrastructuur, slimme onderzoekers en een innovatief hightech bedrijfsleven."
Menselijke fout
Schultz is enthousiast over zelfrijdende auto's. Het idee is dat ze dichter bij elkaar kunnen rijden en met elkaar kunnen communiceren, waardoor het verkeer beter kan doorstromen. De minister denkt dat het verkeer ook veiliger wordt, omdat zelfrijdende auto's volgens haar minder gauw een fout maken. "Bij zo'n 90 procent van de ongevallen in het verkeer is er nu sprake van een menselijke fout", zegt Schultz, die verder stelt dat zelfrijdende auto's goedkoper en beter zijn voor het milieu.
Vorige week spraken Nederland en vrijwel alle andere EU-landen af om zo snel mogelijk grootschalig te gaan oefenen met zelfrijdende voertuigen.
Proeven met autonoom rijden, waarbij de auto sommige taken van de automobilist overneemt, waren al wel beperkt mogelijk. Maar tests waarbij de bestuurder helemaal ontbreekt, zijn nieuw. Deze experimenten zullen naar verwachting, als de Tweede Kamer akkoord gaat, eind dit jaar of begin volgend jaar plaatsvinden.
Rutte trekt boetekleed aan, maar vindt dat hij toch door kan
In het debat over de toeslagenaffaire was er veel kritiek op de rol van de premier.
- liveblog
Meer bedrijven in 2020 ondanks corona • GGD's waarschuwen voor vaccin-oplichters
Volg hier het belangrijkste coronanieuws uit binnen- en buitenland van woensdag 20 januari.
Burgemeesters willen 'strak besluit' over avondklok met weinig uitzonderingen
De voorzitters van de veiligheidsregio's spraken vanavond met minister Grapperhaus over het advies van het OMT over onder andere de avondklok.