NOS Nieuws

Promoties onder verdachte decaan Tilburg in orde

De promoties die zijn afgerond onder de van fraude verdachte oud-decaan van de Universiteit Tilburg voldoen aan de eisen. Onderzoek door een onafhankelijke commissie heeft dat uitgewezen, meldt de universiteit.

Vorige week kwam in het nieuws dat de universiteit aangifte had gedaan tegen de voormalige decaan, die jarenlang hoogleraar sociale wetenschappen was. Het vermoeden bestaat dat hij heeft gefraudeerd met geld dat hij kreeg voor het begeleiden van promovendi. Hij mocht een deel van het werk uitbesteden, maar deed dat aan bedrijven van familieleden, waaronder een schoonheidssalon.

De universiteit liet een commissie onderzoeken of in de betreffende periode mensen onterecht zijn gepromoveerd, maar daarvoor blijken er geen aanwijzingen te zijn.

In orde, maar benedengemiddeld

Van alle onderzochte proefschriften was de wetenschappelijke kwaliteit in orde, zegt de commissie. Ook zijn de promotiecommissies op correcte wijze ingesteld en zijn er geen aanwijzingen dat de beoordelingen van de dissertaties niet integer zijn verlopen.

Daarbij tekent de commissie wel aan dat er opvallend veel benedengemiddelde proefschriften bij zaten. "Alhoewel de commissie niet heeft geconstateerd dat een of meerdere van de proefschriften een doctoraat niet rechtvaardigen, oordeelt zij dat het geheel (bij elkaar) van onvoldoende kwaliteit is voor één onderzoeksgroep of leerstoel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl