Fiscus mag beelden snelwegcamera's niet gebruiken
De Belastingdienst mag de beelden van camera's met nummerplaatherkenning boven de snelweg niet gebruiken voor het aantonen van privégebruik van een auto van de zaak, waarvan Nederland er bijna 800.000 telt. De Hoge Raad zegt dat er niet genoeg wettelijke grondslag is om die beelden voor dat doel te gebruiken.
De Hoge Raad deed uitspraak in drie zaken over dit onderwerp. Drie mensen die in een auto van de zaak rijden, hadden aan de fiscus gemeld dat het privégebruik van hun auto onder de 500 kilometer per jaar was gebleven.
Geflitst
De fiscus accepteerde die belastingopgaven niet omdat de auto's waren geflitst op plaatsen die niet overeenkwamen met de gegevens in de rittenregistraties. De drie kregen een naheffing.
Volgens de Belastingdienst geven jaarlijks 250.000 leaserijders op dat het privégebruik van hun auto onder de 500 kilometer per jaar is gebleven. Hoeveel van die mensen een boete krijgen omdat ze de auto in hun vrije tijd te veel hebben gebruikt, wil de Belastingdienst niet zeggen.
Inbreuk
De Hoge Raad vindt dat door de werkwijze van de Belastingdienst een te grote inbreuk wordt gedaan op het privéleven van de drie betrokkenen. Voor het systematisch verzamelen, bewerken en jarenlang bewaren van die gegevens ontbreekt de wettelijke grondslag, vindt het hoogste rechtscollege.
De Hoge Raad verwijst twee zaken naar een gerechtshof. Dat zal moeten bepalen, zonder gebruik te maken van de foto's, of de auto's onder de grens zijn gebleven voor het privégebruik. De derde naheffing werd meteen geschrapt.
De Belastingdienst zegt in een reactie op het nieuws dat er nog veel meer manieren zijn om de privékilometers van leaserijders te controleren. "Die blijven we gebruiken. We rijden onder meer rond met eigen scan-auto's."