Een Syrische rebel viert de verovering van al-Bab op IS AFP

In het noorden van Syrië zijn door een aanslag met een autobom zeker 60 doden gevallen in het dorp Sousian bij de stad al-Bab. De meeste slachtoffers zijn burgers. Uren later ontplofte een tweede autobom, met acht doden als gevolg. 

Onder de doden van de eerste aanslag zijn twee Turkse militairen, meldt het Turkse staatspersbureau. Tientallen mensen raakten gewond. De aanslagen zijn zo goed als zeker het werk van IS. De eerste autobom ontplofte vanochtend in de buurt van gebouwen van de politie en het leger.

Gisteren heroverden gematigde Syrische rebellen met steun van het Turkse leger al-Bab en enkele omringende dorpen, zoals Sousian. Aan de herovering gingen dagen van felle straatgevechten vooraf.

De burgers die omkwamen bij de aanslag, hadden zich verzameld om terug te keren naar het heroverde dorp.

Autobom eist tientallen levens

De gematigde rebellen die de strijd aangaan met IS doen dat met steun van Turkije. Gisteren kwam een aantal rebellen in al-Bab om het leven bij het opruimen van explosieven die door IS waren achtergelaten.

De Turkse regering bevestigt dat al-Bab en enkele dorpen op IS zijn heroverd en dat de operatie om mijnen op te ruimen doorgaat. Turkije mengde zich in augustus direct in de strijd in Syrië, om het Vrije Syrische Leger te ondersteunen.  

STER reclame