Reuters

Honden die ernstig letsel veroorzaken door het bijten van mens of dier, moeten direct geëuthanaseerd worden. De Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) stelt dat voor in een advies aan staatssecretaris Van Dam. 

Dergelijke honden zouden een spuitje moeten krijgen, ook al is het de eerste keer dat ze zoiets doen. De raad denkt dat zo'n maatregel onverantwoordelijke hondeneigenaren afschrikt.

Van Dam had de raad gevraagd om aanbevelingen om onaanvaardbaar gedrag van honden te voorkomen. Pauline Krikke, de nieuwe burgemeester van Den Haag, en voorzitter van de RDA, bood het advies aan de staatssecretaris aan.

Aanlijnen, muilkorven

De raad adviseert om agressieve honden kort aan te lijnen of soms te muilkorven. Soms zou ook een gebiedsverbod moeten worden afgekondigd en eigenaren moeten ervoor zorgen dat zulke honden niet van hun erf kunnen ontsnappen. De gemeenten zouden op dergelijke maatregelen moeten toezien. 

Over het aantal ernstige bijtincidenten worden geen nauwkeurige cijfers bijgehouden. Om het risico op bijtincidenten te verkleinen zou het ook helpen een lijst op te stellen van gevaarlijke hondenrassen, vindt de RDA. Een verbod op die rassen gaat de Raad voor Dierenaangelegenheden te ver.

STER reclame