NOS NieuwsAangepast

Trump schrapt toiletregels voor transgenders

President Trump heeft toiletregels voor openbare scholen geschrapt die door president Obama waren ingesteld om transgenders te beschermen. Door de regels konden transgenders zelf bepalen welk toilet ze wilden gebruiken.

Conservatieven zijn blij met de beslissing, omdat ze destijds fel tegen de regels van Obama waren. Volgens hen is het niet aan de federale overheid, maar aan de staten en scholen om regels over toiletten te bepalen. Transgender-activisten zijn verbolgen.

Pesten en discrimineren

De ingetrokken regels gingen niet alleen over toiletten, maar ook over de manier waarop scholen namen en geslacht van transgenders moesten gebruiken. Ook waren er richtlijnen opgesteld over hoe scholen het pesten en discrimineren moesten tegengaan.

Scholen die zich niet aan de regels hielden, konden gekort worden in hun subsidie. Daarop stapten vorig jaar een aantal staten naar de rechter, die zette al een voorlopige streep door de toilet-regels.

Protest voor het Witte Huis

Gisteravond demonstreerden 200 mensen voor het Witte Huis met regenboogvlaggen, het symbool voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders. Bij hen was ook Gavin Grimm, een transgender jongen. Hij heeft zijn schoolbestuur voor het hooggerechtshof gesleept, omdat hij niet naar het mannen-toilet mocht op zijn middelbare school. De zaak dient waarschijnlijk later dit jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl