Minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson op weg naar Mexico
NOS NieuwsAangepast

Amerikaanse ministers op bezoek in Mexico: gezellig is anders

"Er is een welkomstdiner, maar erg gezellig zal het niet zijn", zegt correspondent Marc Bessems. President Trump heeft twee van zijn ministers naar Mexico gestuurd om wat plooien glad te strijken. Sinds het aantreden van Trump is de relatie tussen de twee landen op een dieptepunt terechtgekomen.

Het is maar de vraag of dit bezoek gaat helpen. "De timing helpt niet mee", zegt Bessems. "Kort voor dit bezoek maakte Trump details bekend over zijn plannen om illegalen het land uit te zetten naar Mexico. Ook illegalen uit andere landen. Daar zijn de Mexicanen best boos over."

'Kennismakingsbezoek'

De ministersploeg bestaat uit Rex Tillerson, de minister van Buitenlandse Zaken en John Kelly, de minister van Binnenlandse Veiligheid. Ze ontmoeten de komende twee dagen een flink aantal Mexicaanse hoogwaardigheidsbekleders. "Officieel zijn ze er 'om elkaar te leren kennen', maar waarschijnlijk wordt er ook wat diplomatiek herstelwerk gepleegd", zegt Bessems.

Volgens het Witte Huis zijn zulke herstelwerkzaamheden helemaal niet nodig. De woordvoerder noemt de relatie met Mexico robuust en fenomenaal. Aan de andere kant van de grens denken ze daar toch anders over, zegt Bessems: "Er zijn zelfs geluiden in de oppositie om de afspraak van president Nieto en de Amerikaanse ministers af te zeggen."

Als Mexico de hakken in het zand gaat zetten, kan dat flinke problemen opleveren voor Trump. "Mexico en de VS werken intensief samen. Onder Obama werd een recordaantal illegalen het land uitgezet. Nu heeft Mexico aangekondigd om alleen nog Mexicanen terug te nemen, terwijl juist het aantal illegalen uit Honduras en andere Zuid-Amerikaanse landen flink is gestegen", zegt Bessems. "De samenwerking met de Mexicanen onder de vorige president, gaat onder Trump niet automatisch door."

Links Tijuana in Mexico, rechts de Verenigde Staten

In de ruzie gaat het over grote cijfers en botsende politici, maar de illegalen worden meestal vergeten. Bessems was laatst in Tijuana in West-Mexico, vlak bij de Amerikaanse grens. "Daar is niets voor ze geregeld door de overheid", zegt hij. "De enige opvang was van een kerk. De mensen daar zijn straatarm en willen of kunnen niet terug naar waar ze vandaan komen."

Een illegaal in Tijana die vorige week zelfmoord pleegde, is uitgegroeid tot symbool van de hopeloze situatie aan de Mexicaanse kant van de grens. Als er straks massaal honderdduizenden illegalen de grens worden overgezet, is Mexico daar totaal niet op voorbereid, aldus Bessems.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl