De gemeente Noordoostpolder hoeft de raadsvergoeding aan gemeenteraadsleden van de Socialistische Partij niet te betalen aan de landelijke partijorganisatie. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland besloten.

Binnen de SP is het gebruikelijk dat de raadsvergoeding rechtstreeks in de landelijke partijkas wordt gestort. De partij betaalt het raadslid salaris, maar houdt een deel van de vergoeding zelf.

De gemeente Noordoostpolder weigerde het geld aan de partij over te maken, maar de SP-raadsleden wilden het geld ook niet op hun eigen rekening ontvangen. De raadsleden stapten daarom in maart vorig jaar naar de rechter, meldt Omroep Flevoland. Het is onduidelijk hoe de raadsleden dan nu betaald worden.

Conflicten

Een raadslid moet niet door de partij worden betaald, want dan worden gekozen volksvertegenwoordigers te afhankelijk, vindt de rechter. De overheid moet raadsleden daarom rechtstreeks betalen.

De regeling van de SP heeft vaker tot conflicten geleid, meestal door toedoen van partijleden die van de regeling af willen. In december vorig jaar werd een wethouder uit Rijswijk om die reden uit de partij gezet. In 2014 was er een Brabants Statenlid dat de SP-fractie om die reden verliet. In 2004 kreeg het vorig jaar overleden Tweede Kamerlid Ali Lazrak ook al een conflict met de partij over de vergoeding. Hij verliet daarop de SP en ging verder als eenmansfractie in de Kamer.

STER reclame