Fractieleider Thieme (Partij voor de Dieren)
NOS NieuwsAangepast

Thieme bedankt voor deelname debatuitzending radio

De Partij voor de Dieren wil vrijdag niet meedoen aan de uitzending van Nieuws en Co op NPO Radio1. Dan is een verkiezingsdebat van NOS en NTR met negen partijen. Ook kleinere partijen, waaronder de Partij voor de Dieren, zijn voor de uitzending uitgenodigd, maar daar gaat het om opgenomen gesprekken.

Lijsttrekker Thieme heeft bedankt voor zo'n gesprek. Ze wil ook met andere partijen in debat kunnen gaan. Ze spreekt van een "onacceptabele uitsluiting". Thieme benadrukt dat "van alle in het parlement gekozen partijen alleen de Partij voor de Dieren niet welkom is om met anderen in debat te gaan".

Televisiedebat

De Partij voor de Dieren is het ook niet eens met de indeling voor het NOS-televisiedebat, de dag voor de verkiezingen. Daar gaan behalve grote ook kleinere partijen met elkaar in discussie. Na loting is bepaald dat Thieme de degens kruist met VNL-voorman Roos en Denk-lijsttrekker Kuzu.

Thieme wil in debat met mensen die verantwoording afleggen over het door hen de afgelopen kabinetsperiode gevoerde beleid en de verkiezingsbeloften die al dan niet zijn nagekomen. Volgens haar is daarvan nu geen sprake, omdat ze in discussie gaat met lijsttrekkers van partijen die nu nog niet in de Kamer zitten.

Hoofdredacteur Marcel Gelauff van NOS Nieuws begrijpt de teleurstelling van Thieme. "Er waren goede redenen om voor deze opzet te kiezen. Met 28 partijen die aan de verkiezingen meedoen, moet je ergens een grens trekken om debatten voor de kijker en de luisteraar begrijpelijk te houden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl