NOS NieuwsAangepast

Particulieren leasen steeds vaker een auto

Particulieren kiezen er steeds vaker voor om een auto te leasen in plaats van te kopen. Het zogenoemde 'private lease' groeide in een jaar tijd met 78 procent. Eind 2015 reden er zo'n 36.000 privélease-auto's rond, eind 2016 waren dat er al 64.000, meldt leasebrancheorganisatie VNA.

Bij private lease betalen mensen een vast bedrag per maand voor het gebruik van een auto. Behalve de benzinekosten is meestal alles bij dat bedrag inbegrepen, zoals de verzekering, wegenbelasting, pechhulp en onderhoud. Vaak geldt er bij schades die niet op een ander te verhalen zijn wel een eigen risico van een paar honderd euro.

1 procent

Op de ruim 8 miljoen auto's die in Nederland rondrijden is het nu nog maar een kleine markt, minder dan 1 procent.

Voor mensen die een huis willen kopen, kan private lease van invloed zijn op hoeveel hypotheek ze kunnen krijgen. Een privéleasecontract wordt namelijk bij het BKR geregistreerd als een maandelijkse financiële verplichting, waardoor het maximale hypotheekbedrag omlaag gaat.

Mede door de groei van de privélease, steeg het totaal aantal leaseauto's op de Nederlandse wegen. Het waren er eind 2016 ongeveer 798.000, 5,7 procent meer dan een jaar eerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl