Bewaking bij herdenking op de Dam.
NOS NieuwsAangepast

Agent verdacht van lekken informatie naar Marokkaanse criminelen

De politiemedewerker die maandag werd opgepakt wegens het lekken van informatie, wordt ervan verdacht opsporingsinformatie te hebben gegeven aan een Marokkaans-Nederlandse misdaadorganisatie. Dat meldt NRC op basis van gesprekken met hooggeplaatste politiefunctionarissen.

De Telegraaf schrijft op basis van bronnen dat de man in een speciaal Wilders-team werkte. Die informatie is nog niet bevestigd.

Maandag werd al bekend dat de verdachte werkte voor de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB), die verantwoordelijk is voor de bescherming van leden van het Koninklijk Huis, diplomaten en bedreigde politici als Geert Wilders. Wat de man precies had gedaan, was niet bekendgemaakt.

NRC meldt nu dat het om een ervaren agent gaat van Marokkaanse afkomst, die plekken moest verkennen waar bedreigde en bewaakte personen op bezoek zouden komen; het ging om zogenoemde 'omgevingsscans'.

De agent zou toegang hebben gehad tot databases met zeer vertrouwelijke opsporingsinformatie. De krant schrijft dat mogelijk de locaties van safehouses zijn uitgelekt. "Voor dergelijk werk moet je vrijwel alle informatie die je nodig acht op kunnen vragen”, zegt een opsporingsambtenaar in de krant.

De schade is nog niet te overzien.

Een opsporingsbron tegen NRC

De politie kwam de verdachte praktijken bij toeval op het spoor. In een onderzoek naar criminelen merkte de politie dat verdachten de beschikking hadden over geheime opsporingsinformatie. Uit onderzoek kwam toen naar voren dat de informatie afkomstig moet zijn geweest van een DBB-agent.

Een hoge functionaris zegt tegen NRC dat er vooralsnog geen nadere veiligheidsmaatregelen nodig zijn en dat de aangehouden man niet tot de 'inner circle' van de politie behoorde.

De nationale recherche en het integriteitsbureau van de politie werken onder leiding van het OM aan het onderzoek. Er wordt onder meer gekeken naar welke vertrouwelijke informatie de agent de afgelopen jaren heeft opgevraagd en wat hij heeft doorgespeeld. "De schade is nog niet te overzien", zegt een opsporingsbron tegen NRC.

Eerdere lekken

De politiedienst Bewaken en Beveiligen kwam vorig jaar negatief in het nieuws na een kritisch rapport van een extern bureau. Aan de dienst zou op een autoritaire en intimiderende manier leiding worden gegeven. Het rapport volgde op klachten over de hoge werkdruk, een verziekte werksfeer, een gebrek aan vertrouwen en misbruik van privileges.

Vorig jaar zomer werd ook een agent, niet van de DBB, van Marokkaanse afkomst opgepakt voor het doorspelen van informatie aan een Marokkaanse bende. Hij gaf tips als zijn collega's informatie hadden gekregen over hennepplantages of opslagplaatsen van drugs.

Een andere grote zaak is die van de Limburgse politiemol Mark M., die er ook van wordt verdacht informatie aan criminelen te hebben doorgespeeld. Zijn proces begint in mei.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl