Een klant koopt wiet in een Amsterdamse coffeeshop
NOS NieuwsAangepast

'Waarom hebben producten in de supermarkt een etiket en wiet niet?'

Zo'n 150 coffeeshophouders komen morgenmiddag naar Den Haag om samen te overleggen, nu de Tweede Kamer vindt dat ook het telen en inkopen van cannabis onder voorwaarden legaal moet worden.

Voorzitter Wouter van Egmond van het Platform Cannabisondernemingen Nederland is enthousiast. "Wij hopen dat er in de toekomst legaal geteeld en ingekocht kan worden. Dat is in het belang van de volksgezondheid, we kunnen de consument een veilig en getest product aanbieden."

Dit is wat er mogelijk verandert voor coffeeshops

Nu wisselt de sterkte van wiet, zegt Van Egmond. "We weten niet hoe schoon het is, of er veel bestrijdingsmiddelen op zitten en of het niet verzwaard is, want het komt van de illegale markt. Waarom zijn alle producten in de supermarkt wel voorzien van etiketten en E-nummers en wiet niet?"

Als de wietteelt gereguleerd gaat worden, moet de teler de kweek laten testen: zitten er niet te veel activerende middelen in, zoals THC, of te veel dempers, bijvoorbeeld CBD? We raken dan ook af van die achterdeurpolitiek. Het is nu ingewikkeld om kwalitatief goede wiet te krijgen, want je krijgt er nou juist geen certificaatje bij."

'Ik noem het maar herenbusiness'

Nu mogen coffeeshops maximaal 500 gram hebben. Dat is een probleem, zegt Van Egmond. "We zitten met de vraag: hoe houd ik mijn voorraad verborgen? Bij het nieuwe systeem koop je in afhankelijk van de vraag en krijg je er een factuur bij."

Natuurlijk willen de coffeeshops dat wiet makkelijker te krijgen is, geeft hij toe. "Maar we moeten zorgen dat de prijzen niet te laag worden. Nu betaal je ongeveer 8 à 10 euro voor een zakje wiet. Amerikaans onderzoek toont aan dat er niet meer mensen wiet gaan gebruiken door een dergelijke maatregel."

Maar een veel hogere prijs is ook niet goed, zegt hij. "Te duur jaagt mensen naar de illegale, vaak goedkopere straathandel."

Hasj

"De coffeeshophouders willen samenwerken met de overheid", zegt Van Egmond, "maar er zijn nog wel wat hindernissen te nemen. Als je wiet gaat reguleren, wat doe je dan met hasj? Dat is een illegaal product, vaak afkomstig uit Marokko. Moeten we de verkoop daarvan gaan stoppen of moet dat ook worden gereguleerd?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl