ANP

Kinderopvangtoeslag straks ook voor de peuterspeelzaal

time icon

Vanaf volgend jaar krijgen ook ouders met kinderen op de peuterspeelzaal geld terug van het Rijk. Nu geldt de kinderopvangtoeslag alleen voor opvang op een crèche, maar de Tweede Kamer heeft ingestemd met een plan van minister Asscher om de wet uit te breiden.

Asscher is tevreden. "Het moet niet uitmaken of je ouders arm of rijk zijn. Alle kinderen verdienen het om al vroeg samen te kunnen spelen en daarbij ook spelenderwijs te leren. Dat geeft ze niet alleen veel plezier, maar ook een goede start op de basisschool."

Een peuterspeelzaal is bedoeld voor kinderen vanaf 2 jaar tot de leeftijd waarop ze naar de basisschool gaan; dat is meestal 4. Een kind kan er spelen en knutselen op vaste dagen, meestal twee vaste ochtenden of middagen. Ook wordt er aandacht besteed aan de taalontwikkeling van een kind.

Kwaliteit

Voor de peuterspeelzalen en de kinderdagverblijven gaan nu dezelfde kwaliteitseisen gelden. Zo moeten medewerkers goed Nederlands spreken en krijgen ze coaching. Ook hoeven leidsters voortaan voor gemiddeld minder kinderen te zorgen dan nu, wat de kwaliteit van de zorg moet verbeteren.

De wetsvoorstellen treden op 1 januari volgend jaar in werking, als ook de Eerste Kamer akkoord is gegaan.   

STER Reclame