Vogels en potentiële kopers op de vogelmarkt in Zwolle
NOS NieuwsAangepast

Afrikaanse vogels in beslag genomen op markt in Zwolle

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft het afgelopen weekend meer dan 1000 vogels in beslag genomen rond de vogelmarkt in Zwolle. Het gaat grotendeels om Afrikaanse vogels. Drie handelaren konden niet bewijzen dat ze de vogels legaal in bezit hadden gekregen.

Afgelopen vrijdag vonden controleurs bij de woning van een Nederlandse handelaar 514 illegale vogels. Die zijn in beslag genomen, net als 566 illegale vogels die zaterdag werden gevonden bij de kraam, de aanhangwagen en ook de woning van een andere Nederlandse handelaar.

In quarantaine

Een Italiaanse handelaar probeerde op de markt zeven vogels met gemanipuleerde pootringen te verkopen. Ook die zijn in beslag genomen en de handelaar heeft een boete van 450 euro betaald.

Volgens de NVWA bestaat er een levendige handel in Afrikaanse vogels. Die worden vaak in het wild gevangen en naar Europa gesmokkeld. Veel dieren sterven onderweg en bovendien zijn ze niet gekeurd, waardoor ze besmettelijke ziekten bij zich kunnen dragen. Alle in beslag genomen vogels zijn daarom in quarantaine geplaatst.

Hobbykwekers

Ook waren er op de Zwolse vogelmarkt verschillende hobbykwekers die vogels verkochten, terwijl ze niet geregistreerd stonden als handelaar. Zij hebben een waarschuwing gekregen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl