Dirk Kuijt en Giovanni van Bronckhorst kijken naar Phillip Cocu en Luuk de Jong ANP

Nog nooit wonnen drie verschillende eredivisieclubs de eerste zes wedstrijden van een kalenderjaar. Ajax, Feyenoord en PSV doen het in 2017. En zelden morste de topdrie in de eerste 23 speelronden zo weinig punten als nu: slechts veertig.

Het roept de vraag op: is de traditionele topdrie in ere hersteld? 

"Nou, Feyenoord valt dit seizoen op", ziet voetbalcommentator Arno Vermeulen. "Het is de eerste keer sinds lange tijd dat ze zo lang meedoen om de titel. Ajax en PSV handhaven zich al jaren moeiteloos in de top."

Behaalde punten per speelronde NOS

Alleen in 1985/1986 hadden Feyenoord, Ajax en PSV minder verliespunten in dit stadium: 39. Volgens Vermeulen is de kans groot dat er een structureel beeld ontstaat; dat de traditionele topclubs de komende jaren wederom de dienst gaan uitmaken.

"Als de nieuwe Kuip er is, gaat Feyenoord ook naar de honderd miljoen qua begroting en sluiten ze, in elk geval financieel, aan bij Ajax en PSV."

Daar zit ook de crux: de begroting. Die van Feyenoord kent de laatste seizoenen een stijgende lijn en staat dit seizoen op 59 miljoen.

"Die van Twente, de nummer vier qua begroting, zakt alleen maar... Van 35 miljoen naar 27 miljoen. Je kan het verschil qua begroting herleiden tot de stand op de ranglijst. "

Begroting eredivisieclubs

Minder geld betekent onherroepelijk een minder sterke selectie. "Wat ook meespeelt: Ajax en PSV hebben het gat met de rest kunnen slaan door het spelen van Champions League-voetbal. Als Feyenoord dit jaar de titel pakt, profiteren ze van het laatste seizoen dat de Nederlandse kampioen zich rechtstreeks plaatst voor het miljoenenbal."

"Het zal daarna incidenteel voorkomen dat een club van buiten de traditionele topdrie zich in de titelstrijd mengt", aldus Vermeulen. 

De spelers van Ajax vieren feest na de treffer van Hakim Ziyech Pro Shots

Afkalving subtop

Qua spelerscarrousel is de trend ook zichtbaar. "In het verleden koos Kelvin Leerdam nog weleens voor Vitesse en ging Luc Castaignos van Feyenoord naar FC Twente. Subtoppers konden concurreren met Feyenoord op de transfermarkt", zegt Vermeulen.

"Dat is nu niet meer het geval. De subtoppers hebben minder geld en moeten het zoeken in huurlingen van Engelse clubs of in eigen kweek. Gelukkig hebben AZ, Vitesse en FC Twente wel een goede jeugdopleiding. Daar moeten ze het de komende jaren ook van hebben." 

Tegendoelpunten topdrie NOS

STER reclame