Toeristen in Amsterdam, waar veel 'Airbnb-woningen' zijn
NOS Nieuws

In vier jaar van 75.000 naar 1,4 miljoen Airbnb-gasten in Nederland

Vorig jaar hebben Nederlandse Airbnb-verhuurders 1,4 miljoen gasten ontvangen. Dat is een forse stijging ten opzichte van een paar jaar eerder. In 2012 ontvingen ze nog maar 75.000 gasten. Airbnb geeft in het rapport over Nederland geen vergelijking met 2015. Het bedrijf werd in 2008 opgericht en maakt sindsdien een stormachtige groei door.

In totaal zijn er in Nederland nu 31.000 appartementen, huizen of kamers te boeken via de site, waarvan een groot deel in Amsterdam. Airbnb zegt dat een gemiddelde verhuurder zijn of haar accommodatie 28 nachten per jaar verhuurt en zo'n 3000 euro verdient.

Maximaal 60 dagen

In Amsterdam mogen verhuurders maximaal 60 dagen per jaar hun woning verhuren aan toeristen. De gemeente wil daarmee voorkomen dat huizen continu aan toeristen worden verhuurd en er niemand meer in woont. Onlangs hebben Amsterdam en Airbnb een deal gesloten waardoor de accommodatie na 60 dagen automatisch wordt geblokkeerd.

Gemiddeld verblijven gasten 3,5 dagen in een Airbnb. Van de gasten komt 78 procent uit Europa. Het grootste herkomstland (17%) is Nederland zelf, daarna volgen Duitsland (15%) en Frankrijk (13%).

Verhuurders verdienden 188 miljoen euro aan gasten. Airbnb schat dat de bezoekers nog eens 607 miljoen uitgaven aan restaurants, attracties, musea, winkels en dergelijke.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl