ANP

Politievakbond ACP maakt zich zorgen over een te nauwe samenwerking tussen burgerwachten en de politie. De bond zegt dat sommige burgerwachten trekken hebben van een knokploeg en dat daardoor het geweldsmonopolie van de politie in het geding komt.

Directe aanleiding voor de waarschuwing van de ACP is een publicatie van het AD over een 'burgerwacht' in Kootwijkerbroek. Die zet onder meer honden in bij de jacht op dieven. Ook beschikt de wacht over drie helikopters die in geval van nood direct kunnen opstijgen, zegt een ingewijde in de krant.

De gemeente en de politie werken samen met de burgerwacht. Een aanhouding kan "in het heetst van de strijd" gepaard gaan met geweld, citeerde het AD een gemeentewoordvoerder. De politie zegt inmiddels dat er afspraken zijn gemaakt met de burgerwacht en dat er al twee jaar geen heli's meer worden gebruikt.

'Geen enkel recht'

Toch is de ACP verontrust door samenwerkingen als in Kootwijkerbroek. "Zo'n burgerwacht kan haar optreden en eventueel aangewend geweld gaan legitimeren met het argument dat zij samenwerken met de politie, terwijl daar geen enkel recht aan kan worden ontleend", zegt vice-voorzitter Koenen.

Volgens hem is het essentieel dat de politie acties altijd coördineert en daarbij de regie voert. "Het jagen op verdachten is wat ons betreft echt een brug te ver." Koenen is wel te spreken over burgerwachten die gericht zijn op buurtpreventie. "Daarvan zijn positieve voorbeelden genoeg", zegt hij.

Koenen zegt verder dat burgers "naar andere manieren zoeken" om de veiligheid in hun buurt te vergroten, omdat de politie niet meer overal present is en soms langere aanrijtijden heeft. "De beschikbaarheid op het platteland is onvoldoende. Het is triest dat het zo ver moet komen."

STER reclame