Uber-topman Travis Kalanick in 2013
NOS NieuwsAangepast

Uber onderzoekt seksuele intimidatie na blogpost ex-medewerker

Het begon met berichtjes via de interne chat-app van Uber. De leidinggevende van Susan Fowler, die bij de taxidienst werkte als ontwikkelaar, stuurde haar seksueel getinte berichten. Dit is volgens Fowler, die hierover een lang artikel heeft gepubliceerd op haar eigen site, het begin geweest van een serie seksuele intimidaties bij het bedrijf.

Het verhaal leidt tot veel ophef. De topman van Uber, Travis Kalanick, heeft aangekondigd een onderzoek in te stellen. "Dit soort gedrag wordt niet getolereerd." Hij zegt dat medewerkers die zich zo gedragen, worden ontslagen. Ook Arianne Huffington, oprichter van de gelijknamige nieuwssite en lid van Ubers raad van commissarissen, heeft aangekondigd zich ermee te gaan bemoeien.

Fowler begon in november 2015. Na het afronden van een interne training kreeg ze van haar eerste leidinggevende een serie berichtjes waarin hij vertelde een open relatie te hebben en dat hij graag seks met haar wilde. Fowler schrijft dat ze dit rapporteerde aan personeelszaken en dat de afdeling toen als antwoord gaf dat dit de eerste keer was dat deze manager zo'n fout maakte. Daardoor konden ze hem alleen een waarschuwing geven. Daarnaast behaalde deze man volgens het management zeer goede resultaten voor het bedrijf, schrijft Fowler.

Al met al voelde het management zich volgens Fowler er niet goed bij om hem te bestraffen voor iets wat "waarschijnlijk gewoon een foutje was". Later bleek dat meer vrouwen het probleem herkenden, maar hier zou niks tegen zijn gedaan.

Personeelszaken gaf haar naar eigen zeggen daarna de keuze om over te stappen naar een ander team, of om te blijven doen wat ze deed. Als ze voor dat laatste koos, was de kans groot dat haar manager haar een slechte beoordeling zou geven en personeelszaken kon daar niks tegen doen. Zulke beoordelingen zijn een belangrijke factor bij het bepalen van onder meer het salaris.

Overplaatsing

Naast dit incident beschrijft Fowler dat er intern sprake was van een bedrijfscultuur waarbij er onderling geroddeld werd en het hogere management werd ondermijnd. Ze omschrijft dit als een Game of Thrones-achtige oorlog. Ook schrijft Fowler dat er steeds minder vrouwen werkten op haar afdeling.

Fowler schrijft dat ze uiteindelijk om een overplaatsing vroeg omdat de werkcultuur er volgens haar niet beter op werd. Vanwege onduidelijke redenen ging dat niet door; het zou te maken hebben met verslechterende resultaten. Dit bleef volgens haar enige tijd voortduren.

Daarom besloot Fowler ontslag te nemen. Sinds januari van dit jaar werkt ze bij Stripe, een bedrijf dat start-ups helpt een internetbedrijf op te zetten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl