Een politiemedewerker doet onderzoek bij een overvallen juwelier in het centrum van Hilversum in 2014
NOS NieuwsAangepast

Aantal overvallen op winkels daalt verder, meer plofkraken

Vorig jaar zijn er 276 winkels overvallen. Dat blijkt uit cijfers van Detailhandel Nederland. Het is een daling ten opzichte van 2015; toen werden winkeliers 310 keer slachtoffer van een overval. Het aantal geregistreerde winkelovervallen is nog nooit zo laag geweest.

De laatste zeven jaar is het aantal overvallen op winkels met meer dan 70 procent gedaald. De overheid heeft fors ingezet op de aanpak van dit type misdrijven.

'Bij plofkraken is de pakkans nog te klein'

Dankzij de politieke aandacht voor deze vorm van criminaliteit en door het instellen van de Taskforce Overvallen is het gelukt om het aantal overvallen terug te dringen, zegt brancheorganisatie Detailhandel Nederland. Daardoor is het aantal overvallen op winkels, bedrijven en woningen verminderd. In 2009 piekte het totaal aantal overvallen met 2809, in 2015 was dit teruggedrongen tot 1239.

Tabel 1: Winkelovervallen en plofkraken in Nederland

Hoewel het totaal aantal overvallen in Nederland de afgelopen jaren flink is gedaald, vindt er wel een verschuiving plaats; overvallers slaan vaker toe bij woningen en bedrijven dan bij winkels. Daarnaast zijn er ook meer ram- en plofkraken gepleegd door de georganiseerde misdaad, signaleert Detailhandel Nederland.

"Waar winkelovervallen dalen, neemt het aantal ram- en plofkraken toe. Ook dit zijn delicten die grote impact hebben op winkels en winkeliers", zegt Bert van Steeg. Hij is secretaris winkelcriminaliteit bij Detailhandel Nederland.

Tabel 2: Daling overvallen, stijging ram- en plofkraken

Uit recent onderzoek van oud-hoogleraar criminologie Cyrille Fijnaut en veiligheidsonderzoeker Ben Rovers blijkt dat de aanpak van deze georganiseerde dadergroep tekortschiet. Een netwerk van ongeveer 1200 mensen maakt zich schuldig aan deze vormen van criminaliteit. Van deze groep zijn zo'n 30 tot 35 mensen in de gevangenis beland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl