Donald Trump tijdens zijn speech in Florida
NOS NieuwsAangepast

Zweden vraagt VS opheldering over opmerking Trump

Zweden heeft de VS officieel om opheldering gevraagd over de opmerking die president Trump maakte over het land. Trump sprak bij een toespraak in Florida over veiligheidsrisico's die immigranten vormen.

Hij maakte daarbij ook een opmerking over het Scandinavische land. "Kijk naar wat er gisteravond is gebeurd in Zweden", riep Trump. "In Zweden!" Maar in Zweden wist niemand waarover Trump het had.

De Zweedse ambassade in Washington heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gevraagd wat de president precies bedoelde. "We proberen het duidelijk te krijgen", verklaarde een woordvoerder van de Zweedse ambassade. Het Amerikaanse ministerie heeft nog niet gereageerd.

Houten eland

Ook 24 uur na Trumps opmerking is nog steeds niet duidelijk waar hij op doelde. In Zweden en in de rest van de wereld werden er vooral grappen gemaakt.

De Zweedse krant Aftenbladet plaatste op internet een Engelstalig artikel over wat zich vrijdagavond in Zweden had afgespeeld. "Meneer de president, dit is wat er vrijdagavond in Zweden is gebeurd." Aftonbladet maakt onder meer melding van een man die zichzelf in brand heeft gestoken, maar ook van wegafsluitingen en technische problemen bij het muziekfestival Melodifestivalen. De krant wijst Trump ook op berichten over een eland die zich heeft vergrepen aan een houten elandbeeld in iemands tuin.

Op Twitter was de hashtag #LastnightinSweden bijna het hele weekend trending met grappen over gebeurtenissen uit Zweden.

Fox News

Ook de Amerikaanse media opperden mogelijkheden. Zo had The New York Times het over een interview dat is uitgezonden op Fox News. Daarin vertelde een filmmaker dat migranten in Zweden verantwoordelijk zouden zijn voor een stijging in de criminaliteit. De filmmaker zei dat Zweden "onlangs zijn eerste terreuraanslag heeft gehad, dus zij krijgen nu wat we in heel Europa zien".

Het was ook niet duidelijk waar deze filmmaker op doelde; mogelijk op een zelfmoordaanslag in Stockholm in 2010. "Maar dat was lang voordat de migranten- en vluchtelingenstromen naar Europa op gang kwamen", schreef de Amerikaanse krant.

Trump kijkt veel naar Fox News en regelmatig twittert hij over onderwerpen die hij kort ervoor heeft gezien op het netwerk, waar hij vaak naartoe belde tijdens de verkiezingscampagne.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl