NOS NieuwsAangepast

'Geef bewakers meer bevoegdheden'

Particuliere beveiligers in bijvoorbeeld winkels moeten meer bevoegdheden krijgen. Dat heeft de procureur-generaal van het Openbaar Ministerie (OM) Harm Brouwer gezegd.

Hij wil dat bewakers ook processen-verbaal kunnen uitschrijven en eventueel handboeien en een wapenstok kunnen gebruiken. Daarmee kan een beveiligingsbeambte de politie ondersteunen, stelt Brouwer.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie laat weten dat er al gesprekken zijn met politie, justitie en bedrijven om te kijken of beveiligers meer taken kunnen krijgen. De kwestie ligt gevoelig, omdat tot nu toe alleen de politie bevoegd is om geweld te gebruiken.

Proef

Volgens Brouwer is het mogelijk dat particuliere beveiligers naast hun aanstelling bij een bedrijf ook als onbezoldigd opsporingsambtenaar in dienst van de overheid komen. Zo blijft de overheid de regie houden.

Hij stelt voor om te beginnen met een proef om de bevoegdheden van beveiligers te verruimen.

Verwarring

De Nederlandse Politiebond ziet niets in het plan van Brouwer. Volgens voorzitter Han Busker leidt het plan tot verwarring bij het publiek over wie wat mag.

"Tot nu toe heeft de politie in Nederland het geweldsmonopolie en dat moet je zo laten", aldus Busker. "De verwarring is er nu al en we moeten voorkomen dat die groter wordt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl