Klaver (r.) en Asscher met SP-leider Roemer, gisteren bij de manifestatie voor het Nationaal Zorgfonds ANP

De PvdA beschuldigt GroenLinks ervan niet eerlijk te zijn bij de presentatie van zijn economische plannen. GroenLinks verteltniet het hele verhaal, stelde lijsttrekker Asscher bij WNL Op Zondag.
Asscher doelt op voorstellen om de economie duurzamer te maken. GroenLinks wil dat betalen door bijvoorbeeld een spitsheffing en een belasting op energie.

Maar volgens de PvdA zijn die plannen zodanig weggestopt in het verkiezingsprogramma van GroenLinks dat het Centraal Planbureau de effecten ervan voor de koopkracht niet heeft meegenomen in zijn doorrekening.

"Als er een belasting komt voor ieder gezin van boven de 800 euro en je verstopt dat in je programma, dan mag dat ook gezegd worden", zei Asscher.

Ruige plannen

Minister Dijsselbloem van Financiën (nummer 3 op de PvdA-lijst) opende gisteravond op Twitter al de aanval op de "ruige plannen" van GroenLinks. Hij verwijt de partij "stiekeme trucjes" toe te passen.

"Het is geen toeval dat de PvdA nu met deze aanval komt op GroenLinks", zegt politiek verslaggever Wilco Boom. "Al weken ligt GroenLinks voor op de PvdA in de peilingen en de partij van Asscher is er veel aan gelegen om de grootste op links te blijven."

GroenLinks-leider Klaver erkende in Buitenhof dat autorijden duurder wordt als het aan GroenLinks ligt, maar de gevolgen zijn volgens hem lang niet zo drastisch als de PvdA beweert.
Ondanks de kritiek van de PvdA wil hij onder andere met die partij een kabinet formeren. "Mijn gedroomde partners zijn de PvdA en de SP, op gepaste afstand D66 en dan het CDA en de ChristenUnie. De PvdA is ontzettend in het defensief, ze proberen mij als krab-paal uit. Het zal allemaal wel, na 15 maart is dat allemaal vergeten en vergeven."

STER reclame