Waterproblemen voor 30.000 Gelderse huishoudens houden aan

time icon Aangepast

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

30.000 huishoudens zonder water

In Gelderland zitten zo'n 30.000 huishoudens nog steeds zonder water. Dat zal de rest van de dag nog zo blijven, schat waterbedrijf Vitens in. Hulpdiensten en gemeenten gaan vanavond water leveren bij verpleeg- en verzorgingstehuizen.

Het gaat om de gemeenten Doesburg, Zevenaar, Rijnwaarden en delen van de gemeenten Rheden en Didam. Er zijn twee grote leidingen die de gemeenten voeden met water, deze zijn allebei lek. Op de website van het waterbedrijf staat de geschatte eindtijd nu op 23.00 uur, maar dat "blijft gissen", zegt de woordvoerder tegen Omroep Gelderland. Het bedrijf spreekt van een "zeer grote calamiteit".

Kaart van de getroffen plaatsen in Gelderland NOS

Eerste lek en tweede lek

De storing begon zaterdagavond rond 21.15 uur. Een van de leidingen raakte toen lek. Die wordt gerepareerd.

Na het eerste lek werd de waterdruk opgevoerd. Daarbij raakte ook een tweede leiding lek. Waterbedrijf Vitens zoekt nu waar dat tweede lek zit. Volgens het bedrijf is het vinden van het lek extra moeilijk omdat de leidingen onder de IJssel lopen. 

Vitens
@Vitens
Lek 2 wordt naar gezocht. Als lek 1 opgelost is, kunnen we langzaam druk weer opvoeren. Door moeilijke ondergrond geen tijdsprognose. (2/2)
2 jaar geleden

Bewoners zijn zuinig met het water dat ze hebben. 

Karen de Klerk
@Karen_deKlerk
Een zondagochtend zonder #water.... en dus geen koffie, geen douche en toilet doorspoelen met water uit de regenton. Wel lekker duurzaam...
2 jaar geleden
Joost Holweg
@Joostprive
Je moet toch creatief worden zonder water! @Vitens @OmroepGLD #Doesburg #regenwater
2 jaar geleden

Bij verzorgingshuis Lobede in Tolkamer was geen water voor koffie of voor het innemen van medicijnen, schrijft Omroep Gelderland. Dat terwijl veel bewoners nu griep hebben.

Inmiddels is er water voor het verzorgingshuis Lobede geregeld. Omroep Gelderland

De burgemeesters van Rheden, Rijnwaarden, Doesburg en Zevenaar overleggen aan het eind van de middag met de Veiligheidsregio Gelderland-Midden.

Tessa
@Maluku_Zevenaar
#water storing 40.000 huishoudens z9 der water 😕😈😕😈😕 #inslaan #Jumbo #kampsingel #Zevenaar #Rijnwaarden #Doesburg
2 jaar geleden

Bij supermarkten in de regio was het druk. "We verkopen meer water dan bier", vertelt een medewerker van de Spar in Tolkamer. Mensen stonden in de rij om het water in te slaan. Inmiddels is het water bij supermarkten op. 

Arjan van den Berg
@ArjanZevenaar
@albertheijn #zevenaar heeft geen #water meer @OmroepGLD
2 jaar geleden

"Als het echt blijkt dat wij het niet kunnen oplossen binnen een afzienbare tijd dan zullen we een nooddrinkwatervoorziening op moeten starten", vertelde Vitens bij NPO Radio 1.

Bewoners worden onder meer geïnformeerd via het Twitteraccount van de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden.

crisisGM
@crisisGM
#Waterstoring: Gaat u naar de supermarkt om water te kopen? Haal niet meer dan u echt nodig heeft, dan blijft er water over voor anderen.
2 jaar geleden
Dit is een artikel van

STER Reclame