NOS / Jeroen van Dommelen

Op het Malieveld in Den Haag waren duizenden mensen bij elkaar voor de aftrap van de campagne voor een Nationaal Zorgfonds. Ook de lijsttrekkers van SP, PvdA, GroenLinks en 50Plus waren op de manifestatie.

De bijeenkomst werd gehouden in een grote tent. De belangstellenden kwamen met door de organisatie Nationaal ZorgFonds betaalde bussen uit het hele land. Volgens de SP ging het om zeker 6000 mensen, de capaciteit van de tent. 

De lijsttrekkers debatteerden over het plan van de SP en een aantal particulieren en organisaties om een Nationaal Zorgfonds in te stellen. Belangrijkste onderdeel van dat plan is dat het eigen risico wordt afgeschaft en dat er meer zorgbehandelingen onder de basisverzekering gaan vallen.

PvdA-lijsttrekker Asscher is niet voor een Nationaal Zorgfonds, maar vindt net als de initiatiefnemers van de manifestatie wel dat het eigen risico te hoog is en dat er te veel marktwerking in de zorg is. Hij zei dat de partijen "op links" die vandaag bij elkaar zijn de belangrijkste uitgangspunten voor de zorg met elkaar delen. Voor GroenLinks-lijsttrekker Klaver geldt hetzelfde.  

Asscher werd als vicepremier van het huidige kabinet met boe-geroep ontvangen in de tent op het Malieveld. Klaver sprong voor hem in de bres. Hij zei: "Mensen, hij is niet onze vijand."

Na de bijeenkomst op het Malieveld trok een deel van de deelnemers in protest door Den Haag. Zorgwoordvoerder Leijten van de SP zei op NPO Radio 1 dat de tocht onder meer langs het Torentje van Rutte ging "om te laten zien dat we de macht pakken". Leijten staat op de tweede plaats van de SP-kandidatenlijst voor de komende verkiezingen.

STER reclame