Pakistan neemt bloedig wraak na aanslag van IS

EPA

Pakistan heeft bloedig wraak genomen voor de terroristische aanslag van gisteren op een soefi-heiligdom door IS. De legerleiding zegt dat als vergelding meer dan honderd terroristen zijn gedood en veel arrestaties zijn verricht.

De aanslag van gisteren in het zuiden van het land kostte aan meer dan 80 mensen het leven. Onder de slachtoffers zijn ook kinderen.

Pakistan ging de laatste vijf dagen al gebukt onder een reeks terreurdaden in het hele land. De aanslag van gisteren was de bloedigste van de afgelopen twee jaar. Een onafhankelijk veiligheidsinstituut in Islamabad noemt die aanslag een oorlogsverklaring aan de staat Pakistan.

Pakistaanse politie doodt tientallen militanten na aanslag soefitempel

Een legerwoordvoerder liet weten dat de terroristen nu "meedogenloos" zullen worden achtervolgd. Pakistan eist van buurland Afghanistan dat 76 terroristen onmiddellijk worden uitgeleverd.  

Bescherming schoot tekort

Op de regering wordt harde kritiek geleverd omdat het heiligdom in de provincie Sindh kennelijk onbeschermd was. Soefi's hadden om militaire bescherming van hun heiligdom gevraagd na een aanslag eerder deze week in Lahore.

Analisten waarschuwen voor een verdere destabilisering van de regio door het opgelaaide geweld. Zij zeggen dat de autoriteiten ten onrechte hebben gedacht dat IS en de Taliban door het recente militaire offensief waren verzwakt.