De ingang van de Universiteit Tilburg ANP XTRA

De Universiteit Tilburg heeft aangifte gedaan tegen een oud-decaan wegens verduistering en valsheid in geschrifte, meldt het NPO Radio 1-programma Argos. Hij zou forse bedragen hebben laten uitbetalen aan bedrijven van familieleden. 

Volgens Argos mocht de oud-decaan van de faculteit Humanities (Geesteswetenschappen) tussen 2007 en 2015 een deel van zijn werk als begeleider van promovendi uitbesteden vanwege de hoge werkdruk. Hij liet dat, opmerkelijk genoeg, doen door een schoonheidssalon in Gorinchem, die op naam staat van de schoonzoon van de zus van de decaan. De universiteit wil niet ingaan op verdere details. 

Nadat er binnen de universiteit vragen waren gesteld over de omvang van de bedragen en of het werk niet moest worden aanbesteed, werd een tweede bedrijf ingeschakeld. Dat stond op naam van een neef van de oud-decaan. Volgens de universiteit kwamen de misstanden aan het licht tijdens routinecontroles. 

Hoeveel geld dit de universiteit heeft gekost, is niet bekend. De collegevoorzitter zegt tegen het radioprogramma dat het om aanzienlijke bedragen gaat. Ingewijden hebben het over meer dan een miljoen euro. 

Kwaliteit

De oud-decaan zegt tegen Argos dat zijn werk tonnen heeft opgeleverd voor zijn werkgever, omdat de promoties tot een goed einde zijn gekomen. Hij noemt het gegeven dat de bedrijven op naam stonden van familieleden irrelevant. "Waar het om gaat is hun deskundigheid." 

De universiteit heeft een externe partij onderzoek laten doen naar de kwaliteit van de begeleiding. Het rapport daarvan is nog niet beschikbaar. 

STER reclame