Uitspraak over plek voor Baudet in NOS-debat over twee weken

ANP

Vandaag diende het kort geding van de partij Forum voor Democratie tegen de NOS, waarmee de partij deelname wil afdwingen aan het slotdebat van lijsttrekkers, een dag voor de verkiezingen. Over twee weken, op dinsdag 28 februari, volgt de uitspraak.

Dinsdag maakte lijsttrekker Baudet bekend dat hij het kort geding wilde aanspannen. De NOS treedt volgens hem op als "poortwachter van het partijkartel" en schendt zijn publieke taak door "al voor de campagnes waren begonnen", en nog voor de Kiesraad had bepaald wie mag meedoen aan de verkiezingen, te bepalen welke partijen relevant zijn en welke niet.

De hoofdredacteur van NOS Nieuws, Marcel Gelauff, zei dinsdag al dat hij het kort geding met vertrouwen tegemoet ziet. Hij stelt dat het onmogelijk is om alle partijen uit te nodigen, simpelweg omdat de beschikbare zendtijd beperkt is.

Peilingwijzer

De NOS heeft voor het debat veertien partijen geselecteerd waarbij het huidige aantal zetels in de Tweede Kamer voor de helft meetelt. De andere helft wordt bepaald door de Peilingwijzer van 1 februari. Die Peilingwijzer is het gewogen gemiddelde van een groot aantal peilingen.

De lijsttrekkers van de acht grootste partijen staan in het hoofdprogramma. De zes andere uitgekozen lijsttrekkers verzorgen het voorprogramma.