Kerstpuzzel AIVD voor het eerst gekraakt

Aangepast
Het gebouw van de AIVD in Zoetermeer ANP

Voor het eerst in de geschiedenis is de AIVD-kerstpuzzel volledig opgelost. Negen inzenders scoorden honderd punten of meer. Vorig jaar was de hoogste score 96. De veiligheidsdienst noemt het "de moeilijkste puzzel van het jaar".

Martinette Bemelmans, woordvoerder van de veiligheidsdienst, zegt dat het twee oorzaken kan hebben dat de puzzel nu door meerderen wordt opgelost. "Misschien moeten we toch iets beters ons best doen. Maar misschien worden mensen wel bedrevener in het oplossen van onze puzzel."

De winnaar dit jaar is iemand die de puzzel alleen heeft opgelost. Vanwege enkele bonuspunten liet hij de andere goede inzenders, die vaak met anderen de puzzel hadden gemaakt, achter zich. Ook vorig jaar was hij de beste.

Geen werving

De kerstpuzzel van de AIVD werd ruim 100.000 keer gedownload, bijna twee keer zo veel als vorig jaar. 1250 mensen hebben hun antwoorden daadwerkelijk ingezonden. Sinds vandaag staan de uitwerkingen online.

De vragen bestaan uit onder andere reeksen, afbeeldingen en codes en dagen vooral uit tot creatief denken. Zo is de laatste vraag, vraag 27, alleen een vraagteken. Het antwoord is 'Jan Smit'. De uitwerking: alle eerste letters van de vragen in de puzzel maken de zin: Welke vragen bevatten Jan Smit? De Volendamse zanger kwam vorig jaar ook al in de puzzel voor.

Uitdaging

De puzzel wordt in de vrije tijd door medewerkers van de AIVD in elkaar gezet. Volgens Bemelmans doen ze dat om "hun geest te scherpen en het systematische en logisch nadenken te stimuleren." De dienst gaat geen mensen werven die de test uitzonderlijk goed hebben gemaakt.

Dat de puzzel nu eindelijk een keer is opgelost, is geen reden voor de makers om er mee te stoppen. "Het is voor hen een uitdaging om het volgend jaar weer te doen, en hem misschien toch weer iets moeilijker te maken."

STER Reclame