Bijeenkomst in de woonkamer van Dominique Rychlik
NOS NieuwsAangepast

'Links Amerika' wil zijn eigen Tea Party tegen Trump

  • Bureau Washington

  • Bureau Washington

"Welkom", zegt Dominique Rychlik terwijl ze haar gasten een knuffel geeft. "Pak wat snacks en schrijf je naam op de protestlijst." Rychlik ontvangt deze avond zo'n veertig gasten, voornamelijk vrouwen. Ze zijn allemaal tegen Trump.

Overal in de Verenigde Staten ontstaan in de laatste weken spontaan protestgroepen tegen Donald Trump. Sinds hij president is, worden senatoren overstelpt met telefoontjes en trekken burgers massaal naar hun stadhuis toen om verantwoording te eisen.

De aanwezigen in Rychliks woonkamer plakken naamstickers op de borst en vertellen in een kring, een voor een, waarom ze aanwezig zijn. "Ik moest wel gaan, ik voel me zo hulpeloos", zegt een van hen. "Ik moet weten hoe ik tegen hem kan vechten. Tegen Trump."

Huiskamerprotest

Rychlik verwelkomt in totaal tachtig buurtbewoners in haar huis. "Ik kan niet iedereen kwijt in mijn woonkamer. Er komen er vandaag veertig, en omdat er zoveel behoefte naar is, morgen nog eens veertig", zegt ze.

Het is voor Rychlik de eerste keer dat ze een protest organiseert. "Het moest. Ik had het gevoel dat ik de energie die ik op de Women's March voelde, moest omzetten in actie." Bij dat protest, daags na Trumps inauguratie, gingen honderdduizenden mensen de straat op om tegen Trump en voor vrouwen- en mensenrechten te demonstreren.

Mensen komen eindelijk in actie. Het is makkelijker ergens tegen te protesteren, dan voor.

Kip Malinosky, voorzitter van de Democraten in Arlington

Rychlik is niet de enige. Alleen al in de omgeving van Washington komen meer dan honderd van dit soort groepen samen in huiskamers. "Amerikanen worden eindelijk wakker geschud."

Dat voelt ook Kip Malinosky. Hij is de voorzitter van de Democraten in Arlington, een voorstad van Washington. "Mensen komen eindelijk in actie. Het is makkelijker ergens tegen te protesteren, dan voor." Tegen betekent in dit geval: tegen Donald Trump.

Macht

De vraag is of de protestbeweging niet te laat op gang komt. Trump zit al bijna een maand in het Witte Huis; zijn verkiezingsoverwinning was meer dan drie maanden geleden.

Malinosky vindt van niet. "Na elke verloren slag moet je door. Het presidentschap is niet alles. Veel mensen vergeten dat er ongeveer 50.000 andere verkiesbare functies bestaan in de Verenigde Staten. We hebben districten, staten - er zijn allerlei manieren om macht uit te oefenen."

Veel van de nieuwe groepen omarmen de Indivisible Guide als hun nieuwe bijbel. In die gids, van voormalige Congresmedewerkers, staan richtlijnen over hoe de Trump-agenda het best te bestrijden is.

Links wil Tea Party tegen Trump

Ook voor de pas opgerichte groep van Rychlik is de Indivisible Guide een houvast. "De acties zijn laagdrempelig, maar buitengewoon effectief. Ga langs de deuren, praat met andersdenkenden. Bel je senatoren, ga op dinsdag langs bij het kantoor van vertegenwoordigers. En stel je verkiesbaar voor de lokale politiek."

Tea Party

Dat klinkt bekend. Het lijkt op 2009, toen op dezelfde manier werd geprotesteerd door de Republikeinse Tea Party. Die zette zich af tegen de hoge overheidsuitgaven en belastingmaatregelen.

De Tea Party was behoorlijk succesvol. Het drukte de Republikeinse partij verder naar rechts, dwarsboomde de agenda van president Obama en maakte de weg vrij voor de nieuwste bewoner van het Witte Huis. De tactieken die de Tea Party zo succesvol maakten, moeten nu helpen weerstand te bieden aan Donald Trump.

Barack Obama zei het zo mooi: burgers moeten meer betrokken worden. Dat lijkt gelukt.

Kip Malinosky, Democraat

"Het basisidee van de Tea Party was om van onderaf macht uit te oefenen", zegt Malinosky. "Dat proberen we nu ook. Vanaf de lokale niveaus kunnen we vervolgens naar boven toewerken."

Toch bestaan er ook verschillen met de Tea Party. "Die had één duidelijk doel, namelijk een traditioneel kleine overheid. Wij staan daarentegen voor meerdere kwesties. Immigranten, vrouwenrechten en sociale zekerheid bijvoorbeeld", zegt Rychlik.

Voor de nieuwe groep is het nog aftasten waar ze zich het best op kunnen concentreren. Velen hebben nog nooit geprotesteerd.

Toch is dat volgens Malinosky juist de silver lining van het nieuwe presidentschap van Donald Trump. "Barack Obama zei het zo mooi in zijn afscheidsspeech: burgers moeten meer betrokken worden. Dat lijkt gelukt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl