Het uiterlijk van Zwarte Piet is de afgelopen jaren steeds meer veranderd ANP

De Zwarte Piet-wet van de PVV, met precieze voorschriften voor het uiterlijk van de begeleider van Sinterklaas, krijgt geen steun in de Tweede Kamer. De meeste politieke partijen vinden dat de overheid zich hiermee absoluut niet moet bemoeien, zo bleek vandaag tijdens de behandeling van het wetsvoorstel in de Tweede Kamer. 

Sinterklaas is een levendige traditie, zegt de SP, en daar moet vooral buiten de Tweede Kamer over gepraat worden. D66 noemt het "hypocriet, Haags en elitair" dat de PVV in een wet voorschrijft hoe Zwarte Piet er precies moet uitzien. Enkele partijen vermoeden een publiciteitsstunt.

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken ontraadde de wet: "Deze wet lapt de Grondwet aan zijn laars". Plasterk was bij de behandeling als adviseur van de Kamer.

Goudkleurige oorbellen

De PVV-Kamerleden Bosma en De Graaf hadden in 2014 een initiatiefwet ingediend om vast te leggen hoe Zwarte Piet er precies uitziet. Hij moet een egaal zwart of donkerbruin gezicht, roodgeverfde lippen, zwart krulhaar en goudkleurige oorbellen hebben, staat in het wetsvoorstel.

Volgens de PVV geven ministers en burgemeesters gehoor aan een kleine minderheid, die vinden dat het uiterlijk van Piet discriminerend en racistisch is.

Debat Zwarte Piet

Kleding

De meeste partijen benadrukken het belang van het Nederlandse kinderfeest, maar begrijpen niet dat de PVV in een wet de overheid verantwoordelijk maakt voor Piets kleding en uiterlijk. "De bevolking bepaalt het uiterlijk, niet de overheid", zegt VVD-Kamerlid Rutte. 

PVV-initiatiefnemer Bosma weerspreekt de kritiek. Hij blijft benadrukken een Nederlands feest te willen beschermen tegen aanpassingen door politici en televisiemakers. Volgende week stemt de Tweede Kamer over de initiatiefwet.

STER reclame