NOS Wielrennen Aangepast

Wordt de Amstel Gold Race spannender zonder Cauberg?

Amstel Gold Race zonder Cauberg in de finale: meer spektakel?

Door de beklimming van de Cauberg uit de finale van de Amstel Gold Race te halen hoopt koersdirecteur Leo van Vliet de kans op een open wedstrijd te vergroten. Maar volgens NOS-wielercommentator Danny Nelissen wordt de Nederlandse wielerklassieker door die aanpassing niet per se spannender.

"Misschien wordt het wel spannender wie de Gold Race wint. Maar ik denk niet dat het zal resulteren in ontsnappingen. Het was een koers die werd geregeerd door de angst voor de Cauberg, nu wordt het een koers van de sprintersploegen", aldus Nelissen. 

Hij denkt dat de formaties van rappe mannen als Michael Matthews en Michal Kwiatkowski de wedstrijd nu gaan controleren vanaf de laatste beklimming van de Cauberg. Die komt op negentien kilometer van de finish te liggen. 

De finaleronde van de Amstel Gold Race, waarin de Cauberg niet meer beklommen wordt NOS

In de wielerwereld is het een veelgehoorde klacht: de Amstel Gold Race zat vaak lang op slot, omdat renners hun kruit droog wilden houden tot de laatste beklimming van de Cauberg, vlak voor de meet. Dat moet anders, dacht Van Vliet. Door het schrappen van de laatste klim hoopt hij dat er meer kanshebbers zullen zijn en aanvallers meer kansen krijgen. 

Maar of het ook zo werkt? Nelissen betwijfelt het. "Als je echt iets wil veranderen, zul je de helft van de bergen eruit moeten gooien. Dan krijg je andere renners die kans maken. Maar dan verander je echt de hele koers. Dat doe je hiermee niet echt."

Dumoulin is benieuwd

Ook Van Vliet beseft dat de verandering misschien niet meteen een wereld van verschil maakt. "In de afgelopen twintig jaar dat ik directeur ben, is er veel veranderd. De koers wordt veel meer gecontroleerd. Uiteindelijk bepalen de ploegen de tactiek. Maar door deze verandering kunnen we de boel misschien een beetje ontregelen."

Tom Dumoulin is in ieder geval positief. De Limburger reageert op Twitter: "Interessante move! Stilstand is achteruitgang. Benieuwd wat dit gaat betekenen voor de koers."

STER reclame