Rutte en Wilders tijdens de Algemene Beschouwingen van vorig jaar
NOS NieuwsAangepast

Peilingwijzer: PVV nauwelijks nog groter dan VVD

In de nieuwste Peilingwijzer is de PVV nog steeds de grootste partij met 25 tot 29 Kamerzetels. Maar het verschil met de VVD, die op 23 tot 27 komt, is tot 2 zetels geslonken.

Volgens politicoloog Tom Louwerse, de maker van de Peilingwijzer, komt dat niet door een stijging van de VVD, maar door een sterke daling van de PVV. Ten opzichte van december is de partij van Geert Wilders 5 zetels kwijtgeraakt. "Je ziet die daling inmiddels in meer of mindere mate bij alle peilingbureaus terug", zegt Louwerse.

De bureaus noemen verschillende redenen voor kiezers om af te haken bij de PVV. De Stemming van EenVandaag citeert een deelnemer aan zijn panel die twijfelt of Wilders zijn ideeën wel kan uitvoeren: "Een proteststem op een partij die niet gaat regeren, heeft weinig zin".

Achter de PVV en de VVD blijft de winst van GroenLinks opvallend: net als D66 en het CDA komt deze partij uit op 15 tot 17 zetels. Ook de SP (12-14) en de PvdA (11-13) houden elkaar vrijwel in evenwicht.

Baudet
Daar weer achter scoort 50Plus 8 tot 10 zetels, de ChristenUnie 5 tot 7, de Partij voor de Dieren 4 tot 6, de SGP 3 tot 5 en Denk 0 tot 2.

Het Forum voor Democratie van Thierry Baudet haalt bij drie peilingbureaus 1 zetel en zit inmiddels ook in de Peilingwijzer dicht tegen de eerste zetel en daarmee een vermelding in de grafiek aan. VNL van Jan Roos, dat in het verleden wel op een zetel kon rekenen, staat nu bij alle bureaus op nul zetels.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl