Reuters

Nederland moet bewapende drones gaan kopen. CDA-leider Buma zegt dat hij honderden miljoenen wil uittrekken voor de aanschaf van onbemande vliegtuigen die ook bombardementen kunnen uitvoeren. Met minimaal 2 miljard euro extra per jaar wil het CDA de komende kabinetsperiode de krijgsmacht versterken.

Het leger gebruikt nu al drones om verkenningen uit te voeren, maar bombarderen kunnen ze nog niet. "Als Nederland vooraan wil lopen in het aanpakken van radicaal geweld dat ons bedreigt, dan hoort daar het middel van de 21e eeuw bij en dat is een bewapende drone", aldus de CDA'er. De drones zouden ingezet moeten worden waar nu F-16's worden ingezet, zoals Irak en Afghanistan.

"Bewapende drones zijn nodig"

Bombarderen met drones is omstreden. Amerika schakelt er terroristen mee uit, ook in landen waar geen oorlog is en er vallen ook burgerslachtoffers. Juist Nederland heeft daar veel kritiek op. Buma wil drones alleen op Nederlandse voorwaarden inzetten. "We gaan de drones niet inzetten in landen waar we geen conflict hebben", zegt hij.

"2 miljard is een groot bedrag"

Het CDA wil dat Defensie er 2 miljard euro bij krijgt, het dubbele van wat de VVD ervoor uittrekt. Buma hecht er belang aan dat Nederland streeft naar het Europese gemiddelde van de NAVO-bijdrage. "Het is een heel groot bedrag, maar de veiligheid is in het geding. Zie het als een verzekeringspremie."

Sommige partijen pleiten voor nog hogere bijdragen dan het CDA: de SGP wil 3 miljard euro vrijmaken voor de krijgsmacht en VNL pleit voor een bedrag van meer dan 5 miljard euro.

STER reclame