AFP
NOS Nieuws

'Rusland schendt verdrag met nieuw type kruisraket'

Rusland heeft een nieuw type kruisraket in gebruik genomen en schendt daarmee het wapenverdrag waarmee een punt werd gezet achter de Koude Oorlog. Dat hebben Amerikaanse regeringsfunctionarissen gezegd tegen The New York Times.

Het gaat om een kruisraket die vanaf de grond wordt gelanceerd. In 2014 had de regering van president Obama al bezwaar gemaakt tegen de raket die toen nog in de testfase zat. Volgens de functionarissen hebben de Russen zich daar niets van aangetrokken en is het nieuwe type kruisraket nu operationeel.

Nucleaire slagkracht

Het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, is bezorgd over het Russische raketprogramma, schrijft The New York Times, en denkt na over een antwoord. Zo zou er in Europa een aanvullend anti-raketsysteem kunnen worden geïnstalleerd.

President Trump heeft gezegd dat de VS zijn nucleaire slagkracht moet vergroten. Tegelijkertijd wil hij best praten over een nieuw akkoord met Rusland over wapenreductie.

De nieuwe Russische kruisraket vormt in de eerste plaats een bedreiging voor Europa. De Amerikaanse minister van Defensie Mattis is morgen in Brussel voor overleg met de NAVO-bondgenoten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl