EPA

De Democratische partij in de VS wil dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar banden tussen het kabinet van president Trump en Rusland.

Aanleiding voor het onderzoek is de affaire rond de opgestapte veiligheidsadviseur Michael Flynn. Die had al voor de inauguratie contact met de Russische ambassadeur in Washington, toen hij nog lid was van Trumps overgangsteam.

Flynn wordt ervan beschuldigd dat hij de Amerikaanse sancties tegen Rusland besprak met de ambassadeur. Aanvankelijk ontkende Flynn dat de sancties waren besproken, maar later was hij daar niet meer zo zeker van. 

Vicepresident Pence was in verlegenheid gebracht doordat hij eerst Flynn had verdedigd. Flynn erkent nu dat hij Pence "onvoldoende geïnformeerd heeft". 

Nancy Pelosi, de Democratische leider in het Huis van Afgevaardigden, zegt dat het Amerikaanse volk het recht heeft om te weten hoe stevig "Ruslands financiële, persoonlijk en politieke greep op president Trump is en wat dat betekent voor de nationale veiligheid".

McCain

Veel Democraten in het Congres pleiten al langer voor een onderzoek naar eventuele beïnvloeding door Moskou. Tot nu toe voelden de Republikeinen daar weinig voor, maar de druk is toegenomen nu Flynn is opgestapt.

De Republikeinse senator John McCain zegt dat het vertrek van Flynn een zorgwekkende aanwijzing is dat er iets mis is met het Amerikaanse veiligheidsapparaat. "Het ontslag van generaal Flynn roept ook vragen op over wat de regering-Trump wil met Rusland", zegt McCain.

McCain heeft vaker zijn zorgen geuit over Russische bemoeienis in de VS. Zo zei hij dat het vaststaat dat de Russen zich hebben bemoeid met de verkiezingen en pleitte hij voor een onderzoek daarnaar.

Waarnemer

Generaal Keith Kellogg neemt de functie van Flynn voorlopig waar. Hij wordt ook genoemd als mogelijke definitieve opvolger. 

Andere kandidaten die Trump zou overwegen zijn oud-CIA-directeur David Petraeus en Robert Harward, die in de Nationale Veiligheidsraad zat onder president George W. Bush.

STER reclame