Oud-staatssecretaris Fred Teeven wordt in de Kamer beëdigd als Tweede Kamerlid voor de VVD. ANP

De oppositie in de Tweede Kamer wil opheldering van het kabinet over de mogelijke benoeming van ex-staatssecretaris Teeven tot lid van de Raad van State. Zaterdag meldde de NRC dat de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken hem hebben voorgedragen. Veel leden van de oppositie zetten vraagtekens bij een benoeming van VVD'er Teeven, onder meer vanwege zijn rol in de 'Teevendeal' met een crimineel en de nasleep ervan.

Op voorstel van de SP drong bijna de hele oppositie er op aan nog deze week een debat te houden, dus nog voor de eventuele benoeming een feit is. Maar de regeringspartijen VVD en PvdA zien geen reden voor een debat, nu er nog niemand is benoemd. 

Niet op de agenda

VVD-fractievoorzitter Zijlstra noemde het onsmakelijk om hier op zo'n manier over te praten. "Ik snap best dat er gevoelens over zijn, maar dit is een verantwoordelijkheid van het kabinet." Zijlstra zei ook dat hij van het kabinet heeft begrepen dat er vrijdag geen benoeming van Teeven op de agenda staat. En hij verwacht ook niet dat "het kabinet er in de laatste weken nog iets doorheen wil rommelen, zoals de oppositie dat zegt".

Uiteindelijk vroeg de Kamer alleen om een brief van het kabinet waarin het uitlegt of het van plan is nog deze regeerperiode met een benoeming bij de Raad van State naar buiten te komen.

Op vragen over een mogelijke benoeming van Teeven antwoordde minister Plasterk dat hij nooit praat over benoemingen en dat hij er niets over wil zeggen.

STER reclame