NOS NieuwsAangepast

'Congolese militairen schoten tientallen vrouwen dood'

In de Democratische Republiek Congo hebben militairen in vier dagen tijd zeker 101 mensen doodgeschoten. De meeste zouden militieleden zijn geweest, maar onder de slachtoffers waren ook 39 vrouwen, hebben medewerkers van de Verenigde Naties bekendgemaakt. De botsingen vonden plaats in Tshimbulu in Centraal-Congo.

Volgens de woordvoerder schoten de militairen met hun machinegeweren bij meerdere confrontaties in het wilde weg om zich heen toen ze de leden van een regionale militie in het vizier kregen. De strijders zouden gewapend zijn geweest met kapmessen en speren. Sinds hun leider in augustus vorig jaar door de politie werd gedood, komen de leden van de Kamwina Nsapu-militie geregeld in opstand om hun voorman te wreken.

'Excessief geweld'

De VN baseert zich op lokale bronnen. Als het bloedbad wordt bevestigd, geeft dat aan dat de militairen excessief geweld hebben gebruikt dat in geen verhouding stond met de bedreiging, aldus de VN. Maar de regering liet direct weten dat de militairen in het gebied gewoon hun opdracht uitvoerden om de orde te herstellen.

Congo kampt met uitbarstingen van geweld doordat president Kabila is aangebleven, hoewel zijn termijn in december verstreek. Kabila wijst op logistieke problemen om uitstel van de verkiezingen te rechtvaardigen. Hij heeft nu beloofd eind dit jaar af te treden. Congolezen zijn bang voor een terugkeer van de burgeroorlog die tussen 1997 en 2003 het land teisterde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl