De +Lichtlijn in Bodegraven
NOS NieuwsAangepast

STOP! Verkeerslicht voor telefoonverslaafde

Een verkeerslicht in de stoep, om zo voetgangers die in gedachten verzonken op hun smartphone zitten te kijken extra te waarschuwen. In Bodegraven is vanochtend een proef begonnen met zo'n led-verkeerslicht.

Er was dringend behoefte aan zo'n extra waarschuwing voor voetgangers, zegt Dolf Roodenburg van de gemeente Bodegraven. "Mensen zijn in het verkeer nogal afgeleid door hun smartphone en op deze manier hopen we ze beter bij het verkeer te betrekken. Uit onderzoek blijkt dat mensen niet graag over een rode lijn stappen en dat zal met deze installatie toch moeten als je bij rood licht wilt oversteken."

Hoe steek je veilig over terwijl je aan het appen bent?

De oplichtende lijn op de stoep heet officieel +Lichtlijn en is ontwikkeld door HIG Traffic Systems. "Het is een serie van ledlampjes die zijn gelijkgeschakeld met het verkeerslicht", zegt Mark Hofman van HIG Traffic Systems in het NOS Radio 1 Journaal.

Volgens Hofman kreeg de wethouder in Bodegraven veel vragen over een bepaald druk kruispunt in de gemeente. "Toen zijn we met de gemeente in gesprek gegaan en hebben we uiteindelijk dit led-verkeerslicht gemaakt. We zien in het hele land het aantal verkeersslachtoffers toenemen en daar moet je iets mee."

De lichtlijn op de stoep is bedoeld voor voetgangers die op hun smartphone kijken

Ondanks de goede bedoelingen denkt Veilig Verkeer Nederland (VVN) niet dat dit de oplossing is voor het probleem van afgeleide smartphone-gebruikers. "We zijn voor alles wat het verkeer veiliger maakt, maar daar zijn we in het geval van dit voetgangerslicht niet van overtuigd', zegt een woordvoerder van VVN. "Wat je eigenlijk doet, is het belonen van slecht gedrag. Je gaat namelijk uit van het kijken op de smartphone."

De ledlampen pakken het effect aan, maar niet de oorzaak van het probleem, zegt VVN. "In het verkeer moet iedereen zijn aandacht bij het verkeer hebben. Daar zijn we met automobilisten ook mee bezig en dat leren we kinderen in onze lesprojecten."

De proef met de +Lichtlijn gaat zes maanden duren. Daarna gaan de gemeente en de maker bekijken of de ledlampjes echt voor een veiligere verkeerssituatie zorgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl