NOS SportAangepast

'De Wit moet Nederlands judo gaan dragen'

'De Wit moet Nederlands judo gaan dragen'

Het was maandag nogmaals feest voor judoka Frank de Wit, een dag na zijn zege op het 'Wimbledon van het judo'. Hij vierde namelijk zijn 21ste verjaardag. Een beter cadeau had hij zichzelf dus niet kunnen geven.

De winst in Parijs oogstte veel lof, zowel nationaal als internationaal. Zo denkt de huidig wereldkampioen in de klasse tot 81 kilogram, de Japanner Takanori Nagase, dat De Wit de komende jaren zijn grootste rivaal zal zijn.

En ook De Wit zelf is zich bewust van zijn opmerkelijke prestatie. "Het besef begint te komen. Ik heb wel iets neergezet wat heel speciaal is."

En dat klopt, want met zijn zege schaarde De Wit zich in een mooi rijtje. Grootheden als Wim Ruska, Dennis van der Geest, Mark Huizinga en Henk Grol gingen hem namelijk voor. "Heel vet dat ik met die namen in één adem genoemd kan worden", aldus De Wit.

Ook de huidige bondscoach, Maarten Arens, won ooit in Parijs, dus hij weet wat erbij komt kijken. Hij verwacht dan ook veel van de jongeling. "Deze jongen is een heel groot talent. En hij is mentaal ook heel sterk, hij heeft weinig zenuwen. Het kan heel mooi worden. Als je 'Parijs' kan winnen op je twintigste, dan kan je hele grote dingen gaan doen."

Collega Henk Grol voorziet ook een gouden toekomst voor De Wit. "Hij is jong en staat nu echt aan de poort van de wereldtop om medailles binnen te gaan halen. En dat hebben we ook nodig want hij moet het Nederlandse judo gaan dragen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl