NOS NieuwsAangepast

Timmermans: we houden alle landen in de EU

  • Arjan Noorlander

    EU-correspondent

  • Arjan Noorlander

    EU-correspondent

Er zullen de komende tijd geen landen de Europese Unie verlaten. "Iedereen blijft aan boord", voorspelt de tweede man van de Europese Commissie, Frans Timmermans.

"De toekomst van de Europese Unie bestaat uit verschillende kopgroepen", zegt Timmermans. Kopgroepen die samenwerken op diverse terreinen. Een voorbeeld is de eurogroep, waarin de landen zitten die allemaal de euro hebben.

Niet alle lidstaten hoeven van Timmermans overal aan mee te doen. Het kan zijn dat sommige landen achterblijven. "Als sommige landen harder willen gaan dan mag dat. Niet iedereen hoeft op hetzelfde moment dezelfde beweging te maken", zegt hij.

Een nederlagenstrategie wil hij het niet noemen. "Het is het middel om juist niet uit elkaar te vallen. Als je geen rekening houdt met de verschillen in ontwikkeling en de verschillen in tempo, dan worden de spanningen alleen maar groter."

Timmermans geeft het voorbeeld van de Europese officier van Justitie die fraude gaat aanpakken. "Niet alle landen doen daar aan mee en dat is logisch, dat hoort bij een Europese Unie die verschillend is."

Timmermans: 'We willen alle landen aan boord houden'

Hij vindt dat niet erg. "Zo zal het altijd zijn. Aan de vergadertafel is er gedoe. Maar ik heb liever gedoe aan de vergadertafel dan dat we weer terugkeren naar de geschiedenis waar we gedoe op het slagveld hadden."

De Nederlandse Eurocommissaris volgt daarmee de lijn van de Duitse bondskanselier Merkel, die tijdens de recente top op Malta het Europa van de verschillende snelheden roemde. Van stoere taal over landen die, als ze niet kunnen volgen, er maar uit moeten stappen, moet Timmermans net als Merkel niets hebben. "We houden iedereen aan boord, we gaan dezelfde richting op, alleen niet allemaal met dezelfde snelheid."

Aan politieke toekomstbespiegelingen wil hij zich niet wagen. Commissievoorzitter Juncker zei dit weekend dat hij teleurgesteld is over de afgelopen periode. Timmermans wil zover niet gaan. Natuurlijk is er volgens hem een hoop gedoe tussen lidstaten en is de wereld constant in beweging, maar dat is geen reden voor hem om bij de pakken neer te zitten. "Twee jaar, de tijd die de commissie nog voor de boeg heeft, duurt lang."

We moeten hard werken om aan de eisen van de burgers te voldoen.

Frans Timmermans

In die periode wil hij nog zijn tanden zetten in het verder terugdringen van de illegale migratie. "Maar ook moet de broze economische groei in Europa een steviger fundament krijgen. En we moeten meer resultaten zien op het gebied van veiligheid."

"We moeten nu hard werken om ervoor te zorgen dat we aan de eisen voldoen, die de burgers ons stellen, namelijk dat we weer controle krijgen over onze gezamenlijke lotsbestemming."

De vraag of hij voorzitter wil worden van de Europese Commissie als Juncker vertrekt, vindt Timmermans een nutteloze exercitie. "Dat leidt alleen maar af. Het is veel te vroeg om te speculeren, er kan nog zoveel veranderen. Twee jaar is een eeuwigheid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl