Minister Kamp stelt de biostoomleiding in gebruik
In samenwerking met
NH
NOS Nieuws

Nieuwe biostoomleiding maakt chemie schoner

Op het Chemie Park in Delfzijl heeft minister Kamp van Economische Zaken een nieuwe stoomleiding van Eneco in gebruik gesteld.

Chemiebedrijf AkzoNobel neemt via de leiding groen geproduceerde stoom af. Die biostoom wordt geproduceerd door het stoken van houtsnippers van sloop- en afvalhout. Jaarlijks kan de centrale 300.000 ton afvalhout verwerken.

De nieuwe leiding is betaald door Groningen Seaports. Eneco betaalde de ombouw van de bestaande centrale. De overheid geeft twaalf jaar lang subsidie op de groene stoom. De stoom is daardoor relatief goedkoop, waardoor volgens RTV Noord bedrijven die de stoom afnemen hun concurrentiepositie kunnen verbeteren.

CO2

De stoom wordt de komende twaalf jaar afgenomen door AkzoNobel. Doordat het bedrijf zelf geen stoom meer hoeft te produceren, wordt er minder van het broeikasgas CO2 uitgestoten. Het gaat om 100.000 ton CO2 per jaar, vergelijkbaar met de uitstoot van 12.500 huishoudens.

AkzoNobel zorgt ervoor dat ook andere bedrijven op het Chemie Park van Delfzijl de biostoom gaan gebruiken.

Energy from waste

De totale investering in het project is ongeveer 40 miljoen euro. De Eneco-biostoomleiding is de tweede stoomleiding op het Chemie Park in Delfzijl. De eerste stoomleiding is sinds 2010 in gebruik en gebruikt stoom van de afvalverbrandingsinstallatie EEW Energy from Waste.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl