Emmanuel Macron tijdens een campagnebijeenkomst in Lyon
NOS NieuwsAangepast

Franse presidentskandidaat Macron: Russen hacken mij

Een woordvoerder van de Franse presidentskandidaat Emmanuel Macron zegt dat zijn partij honderden keren is aangevallen door Russische hackers. Die zouden vanuit Rusland hebben geprobeerd om computers op het kantoor van Macron binnen te komen. Ook claimt de woordvoerder dat Macron het slachtoffer is van een nepnieuws-campagne van Russische media.

Hij verwees naar een interview van de Frans-Russische site Sputnik eerder deze maand, waarin een Franse politicus geciteerd werd die Macron een verlengstuk noemde van grote Amerikaanse bankiers.

Ook de Russische zender Russia Today publiceerde erover, tot grote onvrede van het team van Macron. "Twee grote nieuwsstations in handen van de Russische staat verspreiden nepnieuws op dagelijkse basis. En als ze worden opgepikt en geciteerd, beïnvloeden ze het democratische proces", zegt de woordvoerder.

Le Pen

Macron, van de sociaal-liberale beweging En Marche!, is een grote kanshebber in de strijd om het presidentschap. Volgens de woordvoerder richt Rusland zich op hem, omdat hij een sterk verenigd Europa voor ogen heeft met een grote rol op het wereldtoneel.

Correspondent Frank Renout denkt dat ook meespeelt dat Macron een goede kans maakt om de nationalistisch-populistische kandidaat Marine Le Pen te verslaan.

De Russische sites zijn kritisch over Macron, maar om te zeggen dat ze op voet van oorlog zijn, dat ook weer niet.

Correspondent Frank Renout

Bewijzen voor de Russische inmenging levert Macron overigens niet. "De woordvoerder van Macron zei dit op televisie, maar komt met weinig harde bewijzen. De cyberaanvallen moeten we maar van hem aannemen, we weten ook niet of er bijvoorbeeld een aanklacht is. En ja, de Russische sites zijn kritisch over Macron, maar om te zeggen dat ze op voet van oorlog zijn, dat ook weer niet."

Poetin

De Franse autoriteiten zeggen dat ze er alles aan doen om buitenlandse inmenging bij de verkiezingen tegen te gaan, zoals bij de verkiezingen in de VS. Vorige maand meldden de Amerikaanse veiligheidsdiensten dat Poetin een duidelijke voorkeur had voor Trump en dat het zeer waarschijnlijk is dat Poetin opdracht gaf om met cyberaanvallen de verkiezingen te beïnvloeden. De Fransen willen, net als Nederland overigens, zo'n scenario voorkomen.

De verkiezingen in Frankrijk zijn op 23 april (eerste stemronde) en 7 mei 2017 (tweede stemronde).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl