Keniaanse medici demonstreren tegen de regering in de hoofdstad Nairobi EPA

Rechter probeert artsenstaking Kenia te breken met celstraffen

time icon

Een rechter heeft zeven bestuurders van de vakbond voor medici in Kenia veroordeeld tot een celstraf van een maand, omdat ze weigeren om een staking van artsen af te blazen.

Zeker 5000 artsen van staatsziekenhuizen hebben al twee maanden het werk neergelegd. Ze willen onder meer dat een loonsverhoging van 180 procent, die jaren geleden was afgesproken, wordt uitbetaald en dat onderbezetting in ziekenhuizen wordt tegengegaan.

Eerdere onderhandelingen met de regering over een kleinere loonsverhoging zijn op niets uitgelopen. "Dus probeert de rechter nu de knoop door te hakken. De hoop aan de kant van de overheid is dat de staking door dit keiharde dreigement nu voorbij is", zegt Afrika-correspondent Koert Lindijer.

Erbarmelijk

De situatie in de staatsziekenhuizen is volgens de artsen erbarmelijk en ze vragen al jaren om verbeteringen. Zo zouden er in de operatiekamers vaak geen handschoenen zijn om te opereren, is er een tekort aan medicijnen en zijn er verhalen dat dokters bij stroomuitval hun mobiele telefoon moeten gebruiken om licht te hebben bij operaties.

Door de staking is de gezondheidssector voor een groot deel verlamd. President Kenyatta zei in december dat er zeker 20 mensen zijn overleden door de staking.

Demonstratie

Meteen na de uitspraak van de rechter gingen boze medici, gekleed in witte jassen en met mondkapjes op, de straat op.

De medische vakbond had voor de uitspraak gedreigd dat artsen van privéziekenhuizen ook zouden gaan staken als bondsbestuurders zouden worden vastgezet. Het is niet duidelijk of ze gevolg geven aan dat dreigement.

STER Reclame