Afghaanse veiligheidstroepen in Helmand

VN: Afghaanse burgers gedood bij luchtaanvallen in Helmand

Bij luchtaanvallen door de internationale troepenmacht in Afghanistan zijn afgelopen week in de provincie Helmand zeker 18 burgers om het leven gekomen, zegt de VN in een verklaring. De slachtoffers zouden vooral vrouwen en kinderen zijn. Afghaanse bronnen spreken van 22 doden.

Volgens militaire bronnen heeft alleen de VS de afgelopen tijd bombardementen in het gebied uitgevoerd. Een Amerikaanse legerwoordvoerder bevestigt dat donderdag en vrijdag ongeveer dertig aanvallen zijn uitgevoerd bij de plaats Sangin in Helmand.

De legerwoordvoerder wil verder niets over de aanvallen in het zuiden van het land kwijt. "We onderzoeken of er burgers om het leven zijn gekomen."

De Amerikaanse luchtmacht en speciale eenheden ondersteunen de NAVO-missie in Helmand. Daar zijn enkele honderden NAVO-militairen gelegerd die de Afghaanse veiligheidstroepen helpen in de strijd tegen de Taliban.

'Genoegdoening'

Familieleden van de slachtoffers in het ziekenhuis in de provinciehoofdstad Lashkar Gah eisen een verklaring. "Hoe kunnen vrouwen en kinderen Talibanstrijders zijn?", vraagt een van de inwoners van Sangin zich af. Hij vertelde persbureau Reuters dat elf mensen zijn gedood in het huis van zijn broer in het bombardement van donderdag.

Mullah Qasem, een lokale leider in Sangin, eist genoegdoening voor de families van de slachtoffers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl