NOS NieuwsAangepast

Superflitspaal België voor verkeersveiligheid en tegen terrorisme

België werkt aan een landelijk cameraschild in de strijd tegen terrorisme. De komende twee jaar moeten er 1000 nieuwe verkeerscamera's bijkomen en verbonden worden met bestaande systemen. Eind dit jaar zijn ook zogenoemde 'superflitscamera’s beschikbaar voor de Belgische politie.

België zet vol in op camerabewaking langs wegen in de strijd tegen terrorisme. Alle nummerbord-gegevens van het cameraschild zijn straks via een centrale computer direct beschikbaar voor de politie. Die kan verdachte voertuigen dan volgen van Oostende tot in de Ardennen. De gegevens worden een jaar lang bewaard. Op termijn is ook gezichtsherkenning mogelijk via de camera's, hoopt de Belgische politie. De Belgische autoriteiten spreken van een 'veiligheidsrevolutie'.

Het hek is volledig van de dam.

Willem Debeuckelaere van de Belgische Privacy Commissie

De Belgische Privacy Commissie is kritisch en vreest voor 'totale surveillance'. "Het hek is volledig van de dam", zegt voorzitter Willem Debeuckelaere. "Men probeert alles op te slaan en te verwerken. Dat is niet meer in verhouding. Elke proportionaliteit raakt zoek."

Ook komen er superflitscamera's in België. Die nieuwe generatie camera's kunnen ​​32 voertuigen​ tegelijkertijd controleren op tal van overtredingen. Ze herkennen nummerborden en moeten op termijn ook gekoppeld worden aan het landelijke cameraschild. Frankrijk en Zwitserland hebben de flitspalen al besteld. In België worden ze nu gekeurd en zijn ze waarschijnlijk eind dit jaar beschikbaar voor politiekorpsen.

Wat kan die 'superflitspaal' allemaal?

De camera's werken met geavanceerde radars en camera's. Ze houden voertuigen tot op acht rijstroken in de gaten. Ze controleren onder meer op te hard of te zacht rijden, rechts inhalen, bumperkleven of over de vluchtstrook rijden.

Ook in Nederland is er interesse voor de camera, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. Er wordt naar verschillende systemen gekeken.

In België wil de minister van Binnenlandse Zaken de nummerbord-gegevens van het cameraschild een jaar lang bijhouden. In Nederland heeft de Tweede Kamer ingestemd met het bewaren van de gegevens tot maximaal een maand. De Eerste Kamer moet zich er nog over buigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl