Ambulancepersoneel in het huidige tenue
NOS NieuwsAangepast

Ambulancepersoneel krijgt nieuw tenue 'met een touch of red'

De ambulancemedewerker is binnenkort te herkennen aan een nieuw tenue met een "verfrissend nieuwe kleur". Het fluorescerende geel met het felle groen maakt plaats voor een sportievere combinatie. "Een mooie grijze, donkerblauwe broek met een touch of red", zegt André van Dijk van ambulancezorg Witte Kruis in Gelderland.

Het tenue is ontworpen door Karin Slegers, die eerder ook het personeel van onder andere de Efteling en Albert Heijn in het nieuw stak. Slegers heeft bij het ontwerpen samengewerkt met ambulancepersoneel. Van Dijk is een van de mede-ontwerpers.

Het is vooral géén 'witte doktersjas' geworden. Dat zal even wennen zijn, zegt Van Dijk in het NOS Radio 1 Journaal. "De broek heeft rode strepen aan de onderzijde met reflecterende banden erop. Daarbovenop een frisse, groene kleur. We zijn straks sportief en fris herkenbaar, maar toch ook wel warm en vertrouwd, wat we toch ook wel moeten uitstralen."

Van Dijk werkt al negen jaar als ambulancebroeder. Zolang hij werkt draagt hij het geel-groene tenue. "Ik weet niet beter, we zijn het met z'n allen gewend. Maar we zijn wel blij dat er vernieuwing aankomt."

Het ambulancepersoneel wilde graag een 'eigen' outfit. "We willen een eigen uitstraling, we lijken nu erg op andere partijen, zoals de huisartsenpost en de EHBO."

Steekwerend vest

Door de discussie over geweld tegen hulpverleners is in het ontwerp ook nagedacht over of het tenue steekwerend moest zijn. Daar is uiteindelijk niet voor gekozen. "Het is aan de regio zelf om te bepalen of een steekwerend vest nodig is", zegt Van Dijk.

De komende maanden wordt de kleding getest, later dit jaar krijgen de eerste ambulancemedewerkers het nieuwe tenue.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl