'Keizer was geniaal als voetballer, eigenzinnig als mens'

Aangepast op
Piet Keizer en Johan Cruijff met de Europacup 1 in 1972 ANP

"Hij was geniaal als voetballer en eigenzinnig als mens", reageert sportjournalist Kees Jansma op het overlijden van Piet Keizer. "Hij had zijn eigen denkbeelden. Hij ging niet voor het grote geld, maar voor zijn eigen overtuiging."

In een tijd waar velen groot fan van Johan Cruijff waren, was Keizer de grote held van Jansma. Hij kwam al op jonge leeftijd als beginnend verslaggever bij de voetballer over de vloer. "Ik ben opgegroeid en vergroeid met Piet Keizer", stelt Jansma zaterdagochtend aangedaan.

"Eigenzinnig is wel het meest toepasselijke woord voor Keizer", zegt Jansma. "Hij maakte geen vrienden omdat hij een bekende voetballer was, hij stootte vrienden eerder af met zijn norse karakter. Hij was het tegendeel van een allemansvriend." 

Keizer stond meestal in de schaduw van Cruijff, maar dat interesseerde hem niet zoveel, stelt Jansma. "Je had natuurlijk een grote schare fans van Cruijff, en terecht, maar er waren ook heel veel liefhebbers van het artistieke, aparte, excentrieke van Keizer. Cruijff was net als Keizer geniaal, maar Keizer was onvoorspelbaarder. Zowel in karakter als in zijn voetbal. Een heel aparte persoonlijkheid."

'Geniaal als voetballer, eigenzinnig als mens'

Sportjournalist Kees Jansma reageert op het overlijden van Piet Keizer.

Na zijn actieve loopbaan nam Keizer in eerste instantie afstand van de voetbalwereld. "Hij voelde zich misschien een beetje miskend. Hij had niet de uitgesproken dadendrang die Cruijff had. Hij was ook niet uit op een baantje. Hij had zijn mening over voetbal, maar liep niet voorop om die te laten horen."

'Virtuoze Keizer zocht compromisloos naar perfectie'

Volgens sportjournalist Henk Spaan was Keizer een van de allergrootste Nederlandse voetballers. "Behalve Cruijff was er destijds bij Ajax niemand die zo verschrikkelijk goed kon voetballen. Maar je had wel het idee dat hij er zin in moest hebben. Het surrealistische is dat de meeste mensen die nu leven, Piet Keizer nooit hebben zien voetballen."

Cruijff liet zich ooit ontvallen dat er destijds maar één speler was die hem begreep: Piet Keizer. Spaan kan dat beamen: "Als Cruijff diep ging, legde Keizer de bal zo in zijn voeten." 

'Een van de allergrootste Nederlandse voetballers'

Sportjournalist Henk Spaan reageert op het overlijden van Piet Keizer.

"Hij was niet snel, maar enorm goed aan de bal. Hij kon tegenstanders heel kort passeren en had een enorm spelinzicht. En hij had die schaar", looft Spaan het spel van Keizer.

Het grillige karakter van Keizer leidde geregeld tot conflicten, zoals met de trainers Hans Kraay senior en Rinus Michels. "Keizer had een hekel aan kadaverdiscipline en strakke tactische patronen. Michels gaf hem een opdracht in het veld en daar was Piet niet van gediend."

'Het kabinet leeft mee'

Minister Schippers van Sport zegt dat Nederland een groot sportman verliest. Ze noemt hem een unieke linksbuiten. "Met zijn geniale acties was hij ontelbaar vaak beslissend in wedstrijden en droeg hij bij aan de grote successen van het Nederlandse voetbal in het begin van de jaren zeventig. Het kabinet leeft mee met zijn familie, vrienden en met Ajax."