NOS NieuwsAangepast

'Strategische stemmers overwegen VVD-stem om PVV te dwarsbomen'

Veel mensen die doorgaans D66, CDA, GroenLinks of PvdA stemmen overwegen in maart een stem op de VVD om te voorkomen dat de PVV de grootste wordt. Dat meldt de Volkskrant, die samen met de Universiteit van Amsterdam opdracht gaf tot een onderzoek hiernaar. Tot een vijfde van de kiezers die normaal geen VVD stemmen zou erover nadenken om die partij toch te steunen om de PVV de wind uit de zeilen te nemen.

Peilingen laten momenteel zien dat de PVV en de VVD ver voorliggen op andere partijen. In de Peilingwijzer is de PVV de grootste met 27 tot 31 zetels, gevolgd door de VVD met 22 tot 26 zetels.

1800 kiezers

Het onderzoek waar de Volkskrant over bericht, is gedaan door Kantal Public, het voormalige TNS Nipo. Er werden tussen 27 januari en 6 februari meer dan 1800 kiezers ondervraagd.

Vooral veel D66-kiezers overwegen toch op de partij van Rutte te stemmen om de PVV te dwarsbomen. Het gaat om meer dan een vijfde van de D66'ers (22 procent). Bij het CDA, GroenLinks en de PvdA overwegen respectievelijk 17, 14 en 13 procent van de kiezers de VVD tegen de PVV te steunen.

Geen enkele grote politieke partij roept onder kiezers zo veel weerstand op als de PVV.

Politicoloog Philip van Praag

Andersom overwegen maar weinig niet-PVV'ers toch op die partij te stemmen om Rutte uit het Torentje te krijgen. Alleen sommige aanhangers van de SP en 50Plus zouden de PVV kunnen steunen om ervoor te zorgen dat de VVD niet de grootste wordt.

"Geen enkele grote politieke partij roept onder kiezers zo veel weerstand op als de PVV", zegt politicoloog Philip van Praag, die het onderzoek leidde, in de krant. "Vraag mensen op een schaal van 1 tot 100 aan te geven hoe groot de kans is dat ze op een partij zullen stemmen en 54 procent geeft de PVV een 1. Nooit of te nimmer krijgt deze partij mijn stem, zeggen kiezers daarmee."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl