Iris en haar stagebegeleider aan het werk bij een patiënt
NOS NieuwsAangepast

'Voor mijn stage dacht ik: bah wijkzorg, maar nu vind ik het leuk'

"Mijn beeld over de wijkzorg is heel erg veranderd. Ik dacht eerst dat ik vooral zou schoonmaken bij mensen thuis, maar dat blijkt helemaal niet zo te zijn", vertelt Iris, student verpleegkunde aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA) die stage loopt bij de wijkverpleging in Amsterdam. "Zo zie je tijdens een dag meelopen opeens dat het wel leuk kan zijn."

Verplicht stage lopen in de ouderenzorg

Iris kwam per toeval in de wijkverpleging terecht. Er waren niet genoeg stageplekken in het ziekenhuis. "De HvA probeert de stageplekken zo te verdelen dat je overal terechtkomt. Vorig jaar liep ik stage in een ziekenhuis en daarom loop ik nu in de wijk mee."

Een jaar geleden liep ze al een dagje mee in de wijkverpleging. Dat moest van de HvA: alle tweedejaarsstudenten van de studie Verpleegkunde gaan verplicht op stage bij een wijkverpleegkundige, onder het motto "bekender maakt beminder".

Als ik nu zou moeten kiezen, zou ik niet meer voor het ziekenhuis kiezen maar voor de wijkverpleging.

Iris

"En die ene dag zorgde er al voor dat ik anders over de wijkverpleging ging denken. Je hebt hier meer vrijheid en wordt niet zo op de vingers gekeken. Je kan hier meer dingen zelf doen, zelf je pauzes inplannen. Als ik nu zou moeten kiezen, zou ik niet meer voor het ziekenhuis kiezen maar voor de wijkverpleging."

Want dat deed ze eerst, kiezen voor het ziekenhuis. Iris wilde altijd al als verpleegkundige in het ziekenhuis werken. "Dat was ook de reden dat ik deze studie ging doen." Maar ze hoorde al vrij snel dat de toekomst toch in de wijkverpleging ligt. "Mensen blijven korter in de ziekenhuizen en gaan sneller de wijkverpleging in. Daarom zijn er veel meer vacatures in de wijkzorg."

Iris is niet de enige die zich niet meteen aangetrokken voelde tot de wijkverpleging. "Ik heb veel vriendinnen die teleurgesteld zijn dat ze nu stage moeten lopen in de wijkverpleging. Maar als ze eenmaal bezig zijn, weet ik zeker dat ze er na een week wel anders over denken."

Nikki, de stagebegeleider van Iris, herkent het beeld ook. "De studenten denken: die oudjes, wat is daar nou aan? Maar dat beeld verandert als ze met me mee lopen. Dan zien ze dat de wijkverpleging veel complexer is dan verwacht."

Vandaag voerden verpleegkundigen actie om hun werk positief in beeld te krijgen. Bij politici, maar ook bij de rest van de samenleving. Vanuit het hele land hebben verpleegkundigen zichzelf op de foto gezet met de leus "Vertrouw op ons". De foto plaatsten zij vervolgens op Twitter.

Op sociale media zijn inmiddels tientallen foto's gedeeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl