Rokers in een café in Heiloo, waar de rookruimte zelf ook een bar heeft ANP

Restaurants en cafés houden zich steeds beter aan de handhaving van het rookverbod. De NVWA heeft vorig jaar meer gecontroleerd en hoefde daarbij minder boetes uit te delen dan een jaar eerder.

Het rookverbod in de horeca is in 2008 ingevoerd. Sinds 2015 geldt dat voor alle zaken, ook voor kleine cafés zonder personeel. Dat jaar werden zo'n 1600 horecagelegenheden beboet omdat er werd gerookt. Vorig jaar hoefde de NVWA minder vaak (1168 keer) een boete op te leggen.

De eerste boete voor het overtreden van het rookverbod is 600 euro en kan oplopen tot 4500 euro. Voor grote bedrijven met meer dan 50 medewerkers wordt het bedrag verdubbeld.

Rookruimte

Steeds meer zaken hebben tegenwoordig een speciale rookruimte. De helft van de discotheken is ermee uitgerust, blijkt uit de NVWA-cijfers. In kleine cafés moet je vaker zoeken naar een plek om een sigaret op te steken; een derde van de kleine kroegen heeft een rookruimte. Bij de andere moet je naar buiten om te roken. 

Staatssecretaris Van Rijn noemt de naleving van het rookverbod "stabiel". Hij blijft er aandacht voor vragen, om een terugval te voorkomen. Vandaag lanceerde Van Rijn ook een campagne om roken tijdens de zwangerschap tegen te gaan.

STER reclame